• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galijašević: BND želi da oslabi RS

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma tvrdi da obavještajna zajednica BND stoji iz priče o slabljenju Srpske

 Galijašević: BND želi da oslabi RS Izvor: MONDO

Njemačka obavještajna zajednica BND stoji iz priče o slabljenju Republike Srpske, medijskim napadima na njene kadrove i državno-pravni kapacitet, rekao je Srni član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala DŽevad Galijašević.

Riječ predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je bitna i zato žele da uruše njegov nacionalni autoritet koji ima među Srbima s obje strane Drine, kaže Galijašević.

Slaba Srbija i Republika Srpska i njihovi međusobni odnosi, prema riječima Galijaševića, predstavljaju ključno pitanje njemačkog nacionalnog interesa koji je usmjeren na to da konačno zaokruži kosovsku nezavisnost.

On navodi da su izvršioci akcije slabljenja Srpske austrijske obavještajne službe, a domaćini Mađari, te da je u Budimpešti i formiran centar za obuku za nenasilnu promjenu režima u Republici Srpskoj.

U tome, prema saznanjima Galijaševića, učestvuju nevladine organizacije i iz Srbije i BiH, od kojih neke imaju sjedište u Republici Srpskoj, kao pojedine bošnjačke organizacije iz Amerike, Luksemburga i Sarajeva.

"Njihov zadatak je da do izbora 2014. godine rade na kriminalizovanju rukovodstva Srpske, zajedničkom nastupu opozicionih stranaka, finansiranju njihovih zajedničkih projekata i integraciji manjih opozicionih stranaka, produbljivanji sukoba na relaciji Beograd - Banjaluka i kompromitovanju rukovodstva Srpske u Beogradu", pojasnio je Galijašević.

O svemu tome, napominje, razgovarano je na marginama međunarodne konferencije u Minhenu, koja je održana u avgustu prošle godine, ali je akcenat tog skupa tada stavljen na Hrvatsku i njen ulazak u EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE