• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smit: BiH zaostaje za balkanskim zemljama

BiH zaostaje za ostalim balkanskim zemljama na putu ka EU, rekao je danas šef Kancelarije specijalnog predstavnika EU za distrikt Brčko Pol Smit.

 Smit: BiH zaostaje za balkanskim zemljama Izvor: MONDO

"Za razliku od distrikta Brčko koji će u narednoj godini, s obzirom na dobro obavljene poslove koji se odnose na pravnu harmonizaciju, uspjeti da izvrši svoj dio obaveza, entiteti i država BiH ne rade dobro svoj domaći zadatak s tim u vezi", rekao je Smit novinarima u Brčkom.

On je prije početka seminara za poslanike Skupštine distrikta Brčko pod nazivom „Uloga parlamenata u procesu evropskih integracija“ rekao da Kancelarija specijalnog predstavnika EU ima dobru saradnju sa organima vlasti i institucijama u distriktu, posebno u izradi zakona ove lokalne zajednice.

Vođa projekta „Podrška BiH u procesu evropskih integracija“ Primož Vehar rekao je da je neophodno uspostaviti sistem koordinacije između institucija BiH i entiteta da bi BiH mogla da razgovara sa EU o obavezama koje slijede do podnošenja molbe za učlanjenje.

"Najmanje pet-šest godina treba da prođe do potpisivanja ugovora o pristupanju EU. U međuvremenu, biće neohodno da BiH odgovori Komisiji EU na oko dvije hiljade pitanja iz 35 oblasti. Ukoliko se sve to uspješno okonča, na dobijanje statusa člana čekaće oko dvije godine", pojasnio je Vehar.

Predsjednik brčanskog parlamenta Đorđa Kojić rekao je novinarima da entiteti nisu dovoljno upoznali distrikt Brčko o uslovima pridruživanja EU.

"Entiteti su dužni da donesu između 70 i 75 odsto zakonskih akata, a država BiH preostalih oko 25 odsto", izjavio je Kojić, koji je na početku seminara pozdravio učesnike.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE