• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikati: Štrajk se nastavlja

Predsjednik Unije sindikata budžetskih korisnika Duško Jandrić demantovao stav Vlade RS da štrajk u ovim djelatnostima nije uspio.

 Sindikati: Štrajk se nastavlja Izvor: MONDO

Jandrić je, kao predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova, izrazio nezadovoljstvo što su radnici MUP-a, kao i ostalih djelatnosti, štrajkovali u skladu sa aktom o minimumu procesa rada, koji je Vlada utvrdila, kako je rekao, najdirektnije kršeći odredbe Zakona o štrajku.

On je dodao da se pritisci na štrajkače nastavljaju u svim oblicima, navodeći da su u CJB Trebinje štrajkačima za izražavanje protesta date prostorije za zadržavanje uhapšenih, dok se u pojedinim organizacionim jedinicama CJB Doboj skidaju plakati sa obavještenjem o štrajku i logom sindikata.

"Pitamo hoće li sutra biti novih ideja da se izvrši pritisak?", kaže Jandrić.

On je za sutra najavio sjednice republičkih odbora ova četiri sindikata, nakon kojih će se donijeti odluka o daljim koracima.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić ocijenio je da je "Vlada sve radila protivzakonito" i da je premijerova izjava da će smijeniti sve direktore škola koji ne budu poštovali minimum procesa rada vrhunac demonstracije sile.

On je dodao da su prosvjetni radnici i danas u štrajku, "poštujući nezakonitu uredbu o minimumu procesa rada" i da će se na sutrašnjoj sjednici Republičkog odbora Granskog sindikata odlučiti o daljim koracima.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac rekao je da se, osim Fonda PIO, niko nije odlučio da stupi u štrajk, dok u pojedinim ustanovama nije donesena ni odluka o minimumu procesa rada, što je unijelo još više konfuzije među radnicima.

On je dodao da je Fond PIO u štrajku u skladu sa minimumom procesa rada.

Generalni sekretar Saveza sindikata Velka Odžaković rekla je da ova četiri sindikata prilikom pripreme i provođenja štrajka nijednom nisu prekršili zakone i da će pored sindikalne borbe voditi i pravnu bitku protiv nezakonitih akata vlade.

"Iznenađeni smo ovim nedemokratskim ponašanjem koje nije zabilježeno u 20 godina sindikata", rekla je Odžakovićeva i najavila da će Savez sindikata o ovome obavijestiti evropske međunarodne sindikate, međunarodnu organizaciju rada i međunarodnu konfederaciju sindikata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE