• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sorensen i Mun: Potreban kompromis u FBiH

Za izlazak iz sadašnje situacije potreban kompromis u FBiH jer niko nema koristi od pat pozicije u ovom entitetu, smatraju Mun i Sorensen

 Sorensen i Mun: Potreban kompromis u FBiH Izvor: MONDO

Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD smatraju da politički lideri obje strane u FBiH nastavljaju sa postavljanjem nerealnih zahtjeva, te da je za izlazak iz sadašnje situacije potreban kompromis jer niko nema koristi od pat pozicije u ovom entitetu.

"Stalno govorimo da je neophodan dijalog dvije strane kako bi domaći akteri pronašli rješenje i bili smo ohrabreni kada je do dijaloga i došlo prošle sedmice. Kao što se jasno vidi iz njihovih izjava proteklih dana, nažalost, lideri obje strane nastavljaju sa postavljanjem nerealnih zahtjeva", istakli su u zajedničkoj izjavi specijalni predstavnik EU Peter Sorensen i ambasador SAD u BiH Patrik Mun.

Prema njihovom mišljenju, ponovljeni zahtjevi dva HDZ-a za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira ne doprinose izgradnji povjerenja neophodnog za postizanje pozitivnog rješenja, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Kada je riječ o predsjedniku Budimiru, nerealno je zahtIjevati usvajanje određenih zakona ili stavljanje veta na izbor ministara u Vladi", navodi se u izjavi.

Sorensen i Mun naglašavaju da obje strane moraju biti spremne na kompromis.

"Vjerujemo da će građanima najbolje služiti Vlada i Parlament Federacije BiH koji su u stanju da donose odluke kojima će riješiti ekonomske i socijalne probleme u Federaciji, a ne da pokušavaju dobiti ili zadržati vlast samo da bi osigurali pozicije za svoje istomišljenike, prijatelje ili familiju. Niko nema koristi od ove pat pozicije koja se nastavlja", naglašava se u izjavi.

Sorensen i Mun su zaključili da sada treba da se vidi dogovor koji istinski služi interesima građana FBiH.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE