• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel zabrinut jer u BiH nema napretka

Brisel zabrinut jer u BiH nema stvarnog kretanja u ispunjavanju uslova za podnošenje aplikacije za članstvo u EU, izjavila Željka Cvijanović

 Brisel zabrinut jer u BiH nema napretka Izvor: MONDO

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da u Briselu postoji zabrinutost zbog činjenice da u BiH nema stvarnog kretanja, kada je riječ o uslovima koji moraju biti ispunjeni da bi se u formalnom smislu mogla podnijeti aplikacija za članstvo u EU koja bi imala kredibilitet.

Cvijanovićeva, koja boravi u redovnoj posjeti Predstavništvu Republike Srpske u Briselu, rekla je u telefonskoj izjavi za Srnu da je ovo jedna od uobičajenih aktivnosti, kombinovana sa određenim sastancima i u Evropskoj komisiji i u Službi za spoljne poslove EU.

Ona je napomenula da je danas imala nekoliko važnih sastanaka na kojima se razgovaralo o situaciji u BiH, a da su dominantne teme bile o provođenju odluke "Sejdić-Finci" i o mehanizmu koordinacije.

"Optimizam postoji kada je riječ o mehanizmu koordinacije jer je realno, što sam i rekla danas ovdje na sastancima, da u nekom budućem periodu dođemo do rješenja koje će biti održivo i odgovarati potrebama i BiH, ali i potrebama koje sa sobom nosi evropski put ili kretanje ka EU. Stvari ne djeluju u ovom momentu tako kada je u pitanju provođenje odluke `Sejdić-Finci`", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Brisel zabrinut u vezi sa rješavanjem pitanja provođenja odluke "Sejdić-Finci", s obzirom da je to obaveza koja već nekoliko godina "stoji na stolu" i već nekoliko godina nema prave vizije o načinu razrješenja tog pitanja.

Cvijanovićeva je naglasila da su današnji sastanci bili prilika da se razgovara o nekim projektima za koje bi bilo dobro da ih podrži Evropska komisija, a da je jedan od njih i projekat poslovne registracije, koji bi podrazumijevao uvođenje novog načina registrovanja privrednih subjekata kada je u pitanju Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt.

"Mi smo već ušli u ovu reformu i smatramo da bi bilo dobro da ona bude podržana i da bude jedinstvena. Činjenica je da nam predstoji jako puno aktivnosti kada budu ispunjena ova dva uslova, zato što će nakon toga doći i prva provjera ili test, možda i novog mehanizma koordinacije, a to je kako ćemo se ponašati kada je riječ o obezbjeđivanju adekvatnih odgovora kroz upitnike koji će nam biti dostavljeni u periodu nakon što podnesemo aplikaciju i budemo čekali kandidatski status", rekla je Srni Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je u pripremi novi način programiranja pomoći, takozvana "Nova IPA" ili "IPA dva", koja će stupiti na snagu 2014. godine, a koja će zahtijevati drugačije ponašanje svih koji pripremaju projekte, koji rade na programiranju pomoći.

"To zahtijeva jako puno priprema s naše strane, zahtijeva, takođe, da ovladamo procesom i da razumijemo na koji način će biti omogućen pristup fondovima, a to su sada već novi načini i modaliteti", navela je Cvijanovićeva, ističući da je dobro da se počelo na vrijeme.

Prema njenim riječima, predstavnici Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, u ime Vlade Srpske, prisustvovaće raznim sastancima koji su počeli u čitavoj seriji sastanaka i biće neophodno obaviti pripreme, prilagoditi sve kapacitete i ovladati novom tehnikom.

Cvijanovićeva je rekla da se danas sastala sa izvršnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju evropske Službe za spoljne poslove Luisom Filipom Fernandezom de la Penjom, koji je na ovoj dužnosti zamijenio Miroslava Lajčaka, te da su održani redovni sastanci u Evropskoj komisiji kako bi se razriješile operativne stvari, posebno kada je riječ o navedenim projektima, ali i oko ispunjavanja ovih obaveza vezanih za mehanizam koordinacije.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE