• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moratorijum na štrajk u RS

Sindikati unutrašnjih poslova, uprave i obrazovanja, nauke i kulture stavili su danas moratorijum na štrajk u Republici Srpskoj.

 Moratorijum na štrajk u RS  Izvor: MONDO

Predstavnici ovih sindikata istakli su danas u Banjaluci da će nastaviti pravnu borbu za ostvarivanje prava svojih radnika, ali i druge vidove sindikalne borbe koji podrazumijevaju proteste.

Oni su osudili, kako su naveli, pritisak Vlade Republike Srpske na zaposlene u ovim granama.

Predsjednik sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Stevan Milić kaže za MONDO da je ovaj sindikat pozvao radnike da poštuje odluku Vlade, i da je moratorijum na štrajk stavljen, ali da se borba nastavlja i to na dva fronta.

“Pozvali smo radnike da ispoštuju nezakonitu odluku Vlade, zbog dominacije sile koju je Vlada RS pokazala. Ipak, naša borba se nastavlja. Tražićemo zaštitu međunarodnih institucija, a biće vjerovatno i masovnih protesta. Za sada čekamo odgovor Narodne skupštine i Ustavnog suda, koji će procijeniti ustavnost zakona o štrajku”, istakao je Milić.

Prema njegovim riječima, odluka Vlade RS da zabrani štrajk je protivzakonita.

“Prozvali su me zato što sam pozvao roditelje da ne šalju djecu u škole prvih dana, zbog sigurnosti djece i haosa koji vlada u školama, rekli su mi da nemam pravo na to, a kako to da oni imaju pravo da krše zakon o štrajku koji su sami donijeli 2008. godine?”, pita se Stevan Milić.

On je istakao da je ovo samo početak, i da će borba prosvjetnih radnika Republike Srpske za njihova prava biti još žešća u narednom periodu.


Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Duško Jandrić smatra da je uspio štrajk policajaca, odnosno radnika u unutrašnjim poslovima.

"Štrajk stavljamo u stanje mirovanja i idemo u pravnu bitku za ostvarivanje naših prava", rekao je Jandrić novinarima, nakon sjednice tri granska sindikata.

On je najavio da će biti podnesena tužba protiv starješina koji su, kako je naveo, izdavali nezakonita rješenja o minimumu procesa rada.

Jandrić smatra da je odlukom o minimumu procesa rada Vlada Srpske onemogućila ostvarivanje prava na štrajk.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac istakao je da, nakon moratorijuma na štrajk, ovaj sindikat nastavlja pravnu borbu za ostvarivanje svojih prava.

"Pokrenućemo inicijativu za ocjenu ustavnosti zakonskih i podzakonskih akata koji su doneseni u posljednje vrijeme, a odnose se na plate državnih službenika", rekao je Vrhovac, istakavši da neće podnijeti ostavku.

Četiri granska sindikata u Srpskoj započela su štrajk 21. januara, zbog odluke Vlade da smanji plate zaposlenima za 10 odsto.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE