• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudije traže drugog svjedoka za "Markale"

U nastavku suđenja generalu Ratku Mladiću svjedočio francuski oficir.

 Sudije traže drugog svjedoka za "Markale" Izvor: MONDO

Francuski oficir UNPROFOR-a, koji je svjedok tužilaštva Haškog tribunala pod pseudonimom "RM-055", rekao je danas u nastavku suđenja generalu Ratku Mladiću da nikada u Sarajevu nije vidio premještanja tijela ubijenih civila na mjestima incidenata "čija bi svrha bila inscenacija".

"Nikada nisam vidio premiještanje radi potrebe neke inscenacije. Kada se tako strahovite stvari dese, prva reakcija je da se žrtva ukrca i da se vozi u bolnicu, niko nema reakciju da liječi na licu mjesta", rekao je svjedok "RM-055", koji treći dan daje iskaz na ovom suđenju, govoreći o incidentu na sarajevskoj pijaci Markale 28. avgusta 1995. godine.

Odbrana generala Ratka Mladića juče je prikazala fotografiju sa video snimka posljedica pada granate na sarajevsku pijacu Markale 28. avgusta 1995. godine, na kojoj se vidi tijelo jednog muškarca, prebačeno preko ograde i rane na tijelu, ali ne i krv ispod njega.

Pretresno vijeće odlučilo je da sasluša nekog drugog svjedoka u vezi sa tvrdnjama o punjenju koje je korišteno za ispaljenje granate.

Francuski oficir je tvrdio da postoji mogućnost da to punjenje bude "ili maksimalno punjenje šest ili minimalno punjenje jedan", te da je za oba slučaja utvrđeno da je izvor paljbe sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa /SRK/ Vojske Republike Srpske /VRS/.

"Upadni ugao omogućava stručnjacima koji su upoznati o tablicama da ustanove da li je projektil imao punjenje šest ili jedan. U štabu smo imali stručnjake artiljerce koji su analizirali rezultate", rekao je svjedok.

Na insistiranje sudija da kaže kako je došao to tog zaključka, kada on nije naveden u izvještaju, svjedok je rekao da je "zaključak donesen u operativnoj sali sektora Sarajevo".

Stav odbrane je da su svjedok i britanski general Rupert Smit, koji je 1995. godine bio komandant Unprofora u BiH, prihvatili te zaključke kako bi opravdali udare NATO protiv srpske strane, što je svjedok negirao.

Svjedoku "RM-055" su, osim pseudonima, kao mjere zaštite odobreni iskrivljenje lika i glasa i sjednica je u više navrata zatvarana za javnost. Tokom njegovog svjedočenja, u sudnici je bilo dvoje predstavnika francuske vlade, kojima je omogućeno da prisustvuju, ali ne i da intervenišu u bilo kom trenutku tokom svjedočenja.

Očekuje se da na suđenju generalu Mladiću sutra počne svjedočenje generala Smita.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE