• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sastanak o Mostaru bez rezultata

Nastavak pregovora političkih stranaka o izmjenama Statuta Grada Mostara u Sarajevu, završen je bez konkretnih rezultata.

 Sastanak o Mostaru bez rezultata Izvor: MONDO

Dogovoreno je da političke partije u roku od sedam dana OHR-u dostave u pisanoj formi prijedloge o Mostaru koji se tiču provođenja presude Ustavnog suda BiH i izmjena statuta ovog grada.

Predsjednik SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Aner Žuljević rekao je novinarima nakon sastanka da se danas pokazalo da SDA svojim nedolaskom i HDZ svojim dolaskom imaju zajednički cilj, a to je da se u Mostaru ništa ne dogodi.

Prema njegovim riječima, bilo koji prijedlog koji je bio ponuđen kao kompromisno rješenje naišao je na radikalan otpor ili HDZ-a ili SDA, što upućuje na zaključak da ove dvije stranke, koje već 14 godina imaju vlast, opstruišu proces.

"Pretpostavka je da oni između sebe vode paralelne dogovore", rekao je Žuljević.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić rekao je novinarima da su tri sata potrošena na razgovor o ingerencijama gradskih područja, dodajući da njegova stranka podržava stav OHR-a i Savjeta za provođenje mira u BiH.

OHR je predložio platformu koja podrazumijeva formiranje nekoliko multietničkih izbornih jednica, koje su istovremeno i gradska područja koja se protežu preko Neretve, a predvidio je i da centralna zona neće biti izborna jedinica već će birači iz ove zone biti uključeni u jednu od multietničkih izbornih jedinica.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slađan Bevanda rekao je da je u sjedištu OHR-a u Sarajevu danas održana još jedna runda pregovora o Gradu Mostaru koji će biti nastavljeni.

Izrazivši nadu da će hitno biti donesena rješenja koja će Mostar "urediti i povesti prema razvoju", Bevanda je naveo da postoji više prijedloga i incijativa, a da je prijedlog HDZ-a da Mostar treba urediti kao i ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, odnosno da to bude jedna izborna jedinica.

Predsjednik Gradskog odbora Saveza za bolju budućnost Mostar Armin Aličić naveo je da je na sastanku bilo riječi o razvoju Mostara i kako to realizovati.

Predsjednik Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović rekao je da je prijedlog njegove stranke da bude formirano više multinacionalnih gradskih područja preko Neretve, a da je prihvatljiva i decentralizacija.

Sastanku su prisustvovali predstavnici SDP-a BiH, Narodne stranke "Radom za boljitak", HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Stranke za BiH, Hrvatske stranke prava i Saveza za bolju budućnost, a kako su ranije najavili, sastanku nisu prisustvovali predstavnici SDA.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE