• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD pokreće rekonstrukciju FBiH

Američki ambasador u Sarajevu Patrik Mun objavio je sastav grupe stručnjaka koja će raditi na pripremi prijedloga reformisanja Federacije BiH.

 SAD pokreće rekonstrukciju FBiH Izvor: MONDO

Reforma FBiH bi trebala da rezultira jeftinijom i jednostavnijom administracijom, objavio je na svom blogu američki diplomata.

Ekspertsku grupu čine univerzitetski profesori, pravnici i drugi strčnjaci i njihov zadatak je da ponude prijedlog za raspravu o reformi Federacije na velikoj konferenciji čije održavanje je planirano za proljeće.

Konferencija će, kako se očekuje, okupiti predstvnike naučne zajednice, nevladinih organizacija i stručnjaka, a zaključci konferencije biće dostavljeni političaima na usaglašavanje.

"Zamolio sam tu ekspertsku grupu da se usredsredi na prijedloge koji su politički pragmatični i koji bi mogli dobiti široku podršku svih građana.
Isto tako, zamolio sam ih da ne uzimaju u razmatranje reforme koje bi dalje dijelile BiH", napisao je američki ambašador.

Za članove ekspertskog tima izabrani su univerzitetski profesori Mirjana Nadaždin, Defterdarević i Milet Lasić, Vehid Šehić i bivši predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak, bivši predsjednik Ustavnog suda FBiH Kasim Trnka, kao i sradnik Zlatan Begić.

Ekspertska grupa bi trebalo da obradi sve pristigle prijedloge o reformi Federacije BiH, kako bi ih sistematizovali za izradu prijedloga za ustavne reforme koji će ovog leta biti predstavljeni najvišim funkcionerima vlasti i političkim čelnicima.

Američki diploata je objasnio da je Federacija BiH "previše složena, previše skupa i ne služi najboljim interesima građana".

"Ovo je rasprava o funkcionalnosti Federacije i efikasnosti Vlade FBiH, a ne samo rasprava o kartama ili teritorijalnom restruisanju. Ovu raspravu ne bi trebalo zloupotrabiti za poticanje strahova ili zabrinutosti za nacionalne interese", dodao je Mun i naveo da ne postoji američki plan za reforme ovoga entiteta.

Inače, Federacija BiH je veći bosanskohercegovački entitet, koja je nastala kako bi se zaustavio rat između Hrvata i Bošnjaka potpisom sporazuma u Vašingtonu u proleće 1994. kojemu su garantibili SAD i Republika Hrvatska.

Tada je uspostavljena i unutarnja struktura Federacije BiH koja se sastoji od 10 županija i središnje entitetske vlasti što je dovelo do čestih preklapanja nadležnosti i prekobrojne administracije.

Unutar Federacije BiH trenutno traju tenzije između vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka kako bi se promenila vlast što je gotovo nemoguće sprovesti zbog složenih mehanizama odlučivanja.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE