• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će se more ulijevati u Neretvu?

U BiH se otvorila polemika o utucaju na životnu sredinu izgradnje hidroelektrane "Dubrovnik 2".

 Da li će se more ulijevati u Neretvu? Izvor: MONDO

Planirana hidroelektrana "Dubrovnik 2" neće pretvoriti dolinu rijeke Neretve u "slanu pustinju", ističe stručni savjetnik u Zavodu za vodoprivredu iz Sarajeva Božo Knežević.

Knežević je rekao da su apsurdne tvrdnje poslanika u Domu naroda parlamenta BiH Stjepana Krešića, iznesene u federalnoj štampi, kako će planirano postrojenje stvoriti uslove za prodor slane vode u deltu Neretve zbog čega je zatražio da reaguje Savjet ministara BiH.

"Na čitavom tom području izgrađeni su kanali za odvodnjavanje čije je dno za pet metara niže od nivoa Jadranskog mora, tako da voda iz mora prodire u te kanale što je glavni uzrok zaslanjivanja", objasnio je Knežević, a prenio mostarski informativni portal Mostarlajf.

Pomoćnik ministra za elektroenergetiku Republike Srpske Milan Baštinac smatra da su neargumentovane Krešićeve optužbe prema projektu "Gornji horizonti" plod "jeftine političke igre i još jedan pokušaj zaustavljanja energetskih projekata RS-a".

"Nakon što su bošnjački zvaničnici iz Sarajeva osporavali hidroenergetske projekte Elektroprivrede Republike Srpske na Drini, sada predstavnici minornih hrvatskih stranaka iz Federacije BiH pokušavaju osporiti i projekat upravljanja vodama Trebišnjice i Neretve koji sprovodimo zajedno s Hrvatskom", istakao je Baštinac.

On je zaključio da se svi ovi hidroenergetski projekti sprovode u skladu sa zakonom, ekološkim studijama i ostalim propisima.

U "Elektroprivredi Republike Srpske" koja zajedno sa "Hrvatskom elektroprivredom" priprema projekat izgradnje HE "Dubrovnik dva" takođe ocjenjuju da su neprihvatljive tvrdnje da će izgradnja novog energetskog objekta stvoriti dodatne probleme u dolini Neretve.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE