• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabrinjavajući broj nasilja nad djecom

U porodicama u BiH prisutno je nasilje nad djecom i to u zabrinjavajućem broju, istaknuto je danas na konferenciji u Sarajevu.

 Zabrinjavajući broj nasilja nad djecom Izvor: MONDO

Na konferenciji "Nasilje nad djecom u BiH: stanje, perspektive, izazovi i potrebe" rečeno je da je razlika u broju počinjenih i prijavaljenih slučajeva velika.

"Izraženo je psihičko nasilje, te osjećaj zanemarivanja od roditelja posebno djevojčica uzrasta 11, 13 i 16 godina", rekla je glavni istraživač u ovom projektu Jelena Brkić Šmigoc.

Istraživanje je provedeno na uzorku od više od 4.000 djece i njihovih roditelja u BiH, a u okviru Balkanske epidemiološke studije o zlostavljanju i zanemarivanja djece /BECAN/.

"U epidemiološkom istraživanju išli smo u 39 gradova u 110 škola. Naš uzorak je na kraju rezultirao sa otprilike 2.700 djece i njihovih roditelja. Na toj školskoj populaciji željeli smo vidjeti na koji način je nasilje nad djecom rasprostranjeno unutar porodice i koji oblici se javljaju kao najrasprostranjeniji i najučestaliji", pojasnila je Brkić Šmigoc.

Osim toga, u okviru projekta se mjerilo fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje, ali i rezultati pozitivnih odgojnih faktora unutar porodice.

Prema riječima Jelene Brkić Šmigoc, bilo je problema prilikom analize arhiviranja ovakvih slučajeva u centrima za socijalni rad.

"Arihiviranje podataka nije prilagođeno novim trendovima, jer ne postoji standardizacija praćenja i evidencije, tako da ne možemo imati jasnu sliku o stanju djeteta žrtve nasilja unutar cijelog sistema", naglasila je Brkić Šmigoc.

Studija pokazuje da su očevi češći počinioci nasilja u porodici, a i fizičko i psihičko nasilje zastupljenije je u urbanim nego u ruralnim sredinama.

Vođa projekta BEKAN DŽordž Nikoladis istakao je da, prema studiji, djeca na Balkanu prijavljuju teže slučajeve nasilja nego što su slučajevi na kakve se nailazi u državama EU.

"Bilježi se trend povećanja broja dječaka koji prijavljuju seksualno zlostavljanje i povećan osjećaj zapostavljanja kod djevojčica koji raste s godinama starosti", dodao je Nikoladis.

Balkanska epidemiološka studija o zlostavljanju i zanemarivanju djece – BEKAN je regionalni projekat koji se provodi u BiH, Albaniji, Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Srbiji i Turskoj u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj EU.

Kroz trogodišnji rad, cilj projekta je da istraži učestalost i pojave zlostavljanja i zanemarivanja djece putem epidemiološkog istraživanja i prikupi podatke o prijavljenim slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja djece u referentnim državnim službama.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE