• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

File: Hitno naći rješenje za "Sejdić-Finci"

Rješenje za provođenje odluke "Sejdić-Finci" potrebno je naći odmah, poručio evropski komesar za proširenje Štefan File u govoru pred SE u Strazburu

 File: Hitno naći rješenje za "Sejdić-Finci" Izvor: MONDO

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH Piter Sorensen dobio je osnažen politički mandat u BiH i ima punu podršku Unije za pojačanu uključenost u razgovore sa političkim liderima i predstavnicima vlasti u BiH u rješavanju problema u provođenju odluke "Sejdić-Finci", izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Predstavnicima vlasti u BiH jasno poručujem da po pitanju provođenja odluke `Sejdić-Finci` treba da budu razbijena dva mita. Prvo, nije tačno da će članice EU na kraju spustiti kriterijum za zahtjev za članstvo, ukoliko vlasti BiH nastave da bilježe neuspjehe u naporima da se postigne zajedničko rješenje. Drugo, isto tako je netačno da će oklijevanje u provođenju odluke `Sejdić-Finci` dovesti do pogodnije situacije nakon izbora, jer za takve izbore smatraćemo da nisu ispunili neophodne standarde. Rješenje je potrebno odmah", poručio je File u današnjem govoru pred Savjetom Evrope u Strazburu.

On je ocijenio da godina pred održavanje izbore nikada nije idealno vrijeme za kompromise, ali da BiH nema izbora.

"Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland iznio je jasan stav da se za naredne izbore ne može smatrati da su ispunili evropske standarde ukoliko ovo pitanje ne bude riješeno. Osim toga, neprovođenje odluke u slučaju `Sejdić-Finci` zadržava Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i zahtjev za članstvo u EU", naglasio je File.

On je dodao da će EU, po stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, biti u poziciji da podrži BiH u rješavanju strukturalnih nedostataka Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Uloga institucija iz Strazbura u pomoći BiH je od ključne važnosti", ocijenio je File. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE