• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poziv izbjeglima da se vrate u BiH

Predstavnici BiH i RS pozvali danas u Beogradu izbjeglice iz BiH u Srbiji da se do 7. februara prijave za regionalni program obnove stambenih jedinica

 Poziv izbjeglima da se vrate u BiH Izvor: MONDO

Predstavnici BiH i RS pozvali su danas u Beogradu izbjeglice iz BiH u Srbiji, koje žele da se vrate u BiH, da se do 7. februara prijave za regionalni program obnove stambenih jedinica.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić i sekretar u ovom ministarstvu Drago Kovač istakli su na konferenciji za novinare da državljanstvo i status nisu prepreka za učešće u programu, te pozvali građane da se odazovu u što većem broju.

Dragičević je istakao da je promocija javnog poziva počela danas u Srbiji jer se najveći broj izbjeglica iz BiH nalazi u Srbiji.

On je rekao da je ovaj regionalni program prilika da se isprave ranije greške i podsjetio da su u rješavanju problema izbjeglica u BiH najgore prošli Srbi.

"Najteže su prošli Srbi jer je Republika Srpska najmanje sredstava izdvajala za povratak Srba u Federaciju BiH, a gro za povratak u Republiku Srpsku, jer nam je prisustvo velikog broja poslanika bošnjačkog naroda uslovljavalo usvajanje budžeta. To nije bio slučaj u FBiH - mi nismo imali predstavnike u parlamentu Federacije i oni su mogli da određuju budžet za izbjeglice kako su htjeli", pojasnio je Dragičević.

On je dodao da su srpske izbjeglice dodatno oštećene kada je problem izbjeglica prenesen na nivo BiH.

Dragičević je istakao da je najnovija regionalna strategija riješila sve anomalije koje su se dešavale od 1995. godine na ovamo i istakao da je princip ovog programa da će svako moći po slobodnoj volji da se opredijeli gdje će živjeti.

Riječ je o programu za koji su obezbijeđena sredstva na donatorskoj konferenciji u aprilu Sarajevu, a sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Drago Kovač naglasio je da je cilj da se prikupi što veći broj zahtjeva da bi se formirala baza podataka, koja će omogućiti da oni koji ne uđu u ovaj program, dobiju šansu da uđu u neki drugi program za povratak.

Kovač je rekao da je za sada obezbijeđeno 260 miliona evra za zajednički regionalni program obnove stambenih jedinica Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, a očekuje se da će još 240 miliona evra biti obezbijeđeno u naredne tri do četiri godine. Za BiH je namijenjeno 20 odsto sredstava.

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić rekao je da je cilj da se u naredne tri do četiri godine svima koji žele da se vrate u BiH iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, ili da se lokalno integrišu u tim zemljmama, omogući da to učine. 
On je naveo da rok za prijavu ističe 7. februara, ali da će on biti produžen i naglasio da će vlasti u BiH pisanim putem pozvati da se prijave za ovaj program i svi oni koji su se bilo kada obraćali zahtjevom za povratak i rekonstrukciju.

"Ovo je posljednja šansa za rješavanje pitanja izbjeglištva među zemljama u regionu", poručio je Nenadić.

Programom će biti riješeno stambeno pitanje 1.800 srpskih porodica – 1.200 koje su izbjegle u Srbiju i žele da se vrate u BiH i 600 izbjeglih iz Hrvatske u Republiku Srpsku i žele da ostanu u Srpskoj.

Obrasci za prijavu nalaze se na sajtu Komesarijata za izbjeglice, Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, Ambasadi BiH u Beogradu, kod povjerenika za izbjeglice u Srbiji i na sajtu Ministarstva za ljudska prava i izbgjeglice BiH.

Zainteresovani za povratak iz Srbije u BiH će prijave slati na adresu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a oni koji budu htjeli da ostanu u Srbiji i da im stambeno pitanje konačno bude riješeno kroz ovaj regionalni program moraće da sačekaju javni poziv, koji će nadležni državni organi u Srbiji objaviti sredinom ove godine. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE