• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U štrajku 23 pravosudne institucije

U RS trenutno štrajkuju 23 pravosudne institucije sa oko 475 radnika, uz poštovanje minimuma procesa rada, i štrajk će trajati do daljeg.

 U štrajku 23 pravosudne institucije Izvor: MONDO

Ovo je saopšteno danas iz Sindikata pravosuđa Srpske.

U Sindikatu navode da je Ministarstvo pravde Republike Srpske iznijelo nepotpune podatke o ukupnom broju zaposlenih u pravosuđu i o broju onih koji su u štrajku.

"Dobro je poznata činjenica da u štrajku nisu nosioci pravosudnih funkcija, odnosno sudije, tužioci, republički pravobranioci", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da u ukupan broj radnika koji su u štrajku, a koje resorno ministarstvo navodi, nisu ubrojani radnici koji rade na obezbjeđenju minimuma procesa rada, a sami su se u anketi izjasnili da podržavaju štrajk.

Prema navodima sindikata, u 10 pravosudnih institucija rade administrativni radnici koji nisu sindikalno organizovani, što, takođe, utiče na smanjenje ukupnog broja radnika u štrajku, a sasvim je jasno da su i oni nezadovoljni.

Sindikat navodi da se umanjenjem procenata ne može sakriti činjenica da su radnici u pravosuđu ogorčeni zbog toga što se samo njima plata umanjuje za 20 odsto.

U Sindikatu pravosuđa navode i da su u pojedinim medijima objavljene netačne informacije da je Sindikat odustao od štrajka i podsjećaju da je 10. januara Republički odbor ovog sindikata donio odluku o stupanju u štrajk ukoliko Vlada Republike Srpske ne ispuni uslov povećanja cijene rada sa 100 KM na 110 KM, čime bi se "prepolovilo" umanjenje plata od 20 odsto za administrativne radnike u pravosuđu.

"Pošto naš zahtjev nije ispoštovan, stupili smo u štrajk 21. januara i nije bilo potrebe da ponovo sazivamo Republički štrajkački odbor da bi provjeravali odluku o štrajku", saopšteno je Sindikata pravosuđa Republike Srpske.

Sindikati obrazovanja, nauke, kulture, uprave i unutrašnjih poslova juče su stavili moratorijum na štrajk u koji su stupili 21. januara zbog smanjenja plata.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE