• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezavisne: Novac motivisao odbornike u Doboju

Deset odsto naknade, odnosno 790 KM, motivisala dobojske odbornike da češće ispunjavaju svoju obavezu

 Nezavisne: Novac motivisao odbornike u Doboju Izvor: MONDO

Odluka Skupštine grada Doboj da svaki dolazak odbornika na javnu raspravu nagradi sa deset odsto naknade, koja iznosi 790 KM, motivisala je odbornike da češće ispunjavaju ovu obavezu pa ih je u prosjeku 20 od ukupno 31 odbornika na raspravi.

Odbornici u prethodnim sazivima dobojskog parlamenta nisu se mogli pohvaliti dolaskom na javne rasprave pa se tek nekoliko njih moglo vidjeti.

Slavko Gligorić, odbornik DNS-a i potpredsjednik Skupštine grada, kaže da su "odbornici motivisani i stimulisani" i da žele da "opravdaju sredstva koja je u njih uložio narod", te dodaje da je samo malom procentu njegovih kolega isključivo novac motiv da učestvuju u diskusiji na javnoj raspravi.

"Naravno, svi mi volimo novac, stvaramo neke vrijednosti, zarađujemo kako bismo opstali, egzistirali, a sigurno postoji mali procenat odbornika koji smatra da je to nekakva zarada", izjavio je Gligorić.

Daliborka Lukić, odbornik SDS-a, kojoj je ovo drugi mandat, jedna je od rijetkih koja je i ranije, a i sada dolazi na javne rasprave, primijetila je da su njene kolege zainteresovanije, a razlog za to je, kaže, stanje u Doboju.

"Možda zbog ekonomske situacije i stanja u našem gradu žele da se uključe, a sigurno dio odbornika se nosi odlukom o plaćanju prisustva javnim raspravama. Ja se nisam vodila tom činjenicom, uvijek potenciram to da u skupštinskim klupama ne sjedimo samoinicijativno, narod nas je birao i treba zato da se uvijek odgovorno ponašamo", navodi Lukićeva.

"Klub odbornika SNSD-a donio je odluku da svi odbornici obavezno prisustvuju javnim raspravama", kaže Zoran Blagojević, predsjednik Kluba. Novac, tvrdi, nije motiv, nego "žele da daju kvalitetne prijedloge odluka".

"Mi pred javnu raspravu održimo sjednicu Kluba odbornika SNSD-a,

zauzmemo naše stavove kako bismo mogli iznijeti određene prijedloge. Da budem iskren, nisam ni znao kolika je naknada za javne rasprave, želimo da damo doprinos raspravama kako bismo dali kvalitetne prijedloge", rekao je Blagojević.

Milenko Tomanić, odbornik SP-a, iako je nezaposlen kaže da novac nije razlog zašto dolazi na javne rasprave, a smatra da je to korisno jer odbornik može direktno čuti od građana njihove prijedloge, kritike i stavove.

"Dolazim da čujem šta kažu građani, predstavnici zainteresovanih grupacija i da tako formiramo partijski stav, kojim se rukovodimo prilikom donošenja nekih odluka. Drugačije je kada čuješ šta kaže neko koga direktno pogađa određena odluka i rješenje ili kada nepripremljen dođeš na sjednicu Skupštine grada", kazao je Tomanić.

On je dodao da novac od javnih rasprava zajedno sa stranačkim kolegom izdvaja za stipendiranje jednog studenta.

Osim za prisustvo javnim raspravama, odbornici deset odsto naknade, odnosno po 79 KM, dobijaju i za svako zaključenje braka, za prisustvo sjednicama Skupštine grada te za učešće u radu skupštinskih komisija.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE