• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haški sud: NATO samo čekao Markale

General Rupert Smit na suđenju Ratku Mladiću praktično potvrdio da je odluka o bombardovanju Srba donijeta prije kontrovezne eksplozije na pijaci.

 Haški sud: NATO samo čekao Markale  Izvor: MONDO

Odbrana generala Ratka Mladića tvrdila je danas, u nastavku ispitivanja britanskog generala Ruperta Smita, da je odluka o bombardovanju srpskih snaga u BiH donesena "na osnovu nedovoljnih informacija" o granatiranju sarajevske pijace Markale, 28. avgusta 1995.

General Smit, koji je bio posljednji komandant Unprofora u BiH, tvrdio je da je "imao kompetentan štab, koje je sastavio dva kvalitetna izvještaja" i da je on naredio i treću istragu.

"Mislim da sam ja to nazvao reprizom istrage", kazao je Smit.

On je potvrdio da je za analizu izvještaja izabrao svog obavještajnog oficira, američkog potpukovnika Pauersa, koji je ujedno bio i njegova "veza sa obavještajnom službom NATO", ali se "ne sjeća zbog čega je njega izabrao". Smit se ne sjeća ni da li se Pauers oslanjao na ranije analize o incidentu i kojim se metodama služio.

Svjedok je potvrdio da su u vrijeme vazdušnih udara protiv Srba u BiH, krajem avgusta i početkom septembra 1995, pod njegovom komandom bile Snage za brzo reagovanje (RRC) UN, ali je negirao da je tada funkcionisao i kao oficir NATO.

Povodom tvrdnje advokata Dejana Ivetića da je odluka da se bombarduju Srbi donesena prije incidenta na Markalama, svjedok je rekao da na tu odluku treba gledati u kontekstu Londonske konferencije gdje je rečeno da "na svaki napad koji pokrenu bosanski Srbi na bilo koje zaštićeno područje, treba uzvratiti vazdušnim napadima".

"Odluka da se bombarduju bosanski Srbi nije bila moja, ali odluka da se zatraži bombardovanje jeste bila moja i to sam na kraju i uradio", izjavio je Smit.

Branilac Ivetić svjedoku je pokazao naređenje sa potpisom pukovnika Sladoja, iz komande Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK) Vojske Republike Srpske (VRS), izdato 28. avgusta, gdje on "ponovo upozorava komandante jedinica na zabranu otvaranja vatre bez odobrenja sa komandnog mjesta Korpusa".

Smit je to prokomentarisao riječima: "Ali to još ne znači da je bilo zabranjeno."

Ivetić je bio kategoričan da u naređenju stoji "zabrana otvranja vatre" i da se traži informacija o tome da li su neke jedinice u vrijeme od 10:00 do 12:00 časova djelovale po ciljevima u Sarajevu.

Svedok je izjavio da je čuo za tvrdnje da su muslimani otvarali vatru na svoje ljude, ali da mu "nikada nisu pokazani dokazi" za to.

Svjedočenje generala Smita nastavlja se idućeg ponedjeljka.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE