• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napredak koncepta "Dvije škole jedan krov"

Napredak u rješavanju koncepta "Dvije škole pod jednim krovom“ u FBiH je spor, ali prisutan, izjavila portparol Misije OBES-a Mersiha Čaušević-Podžić.

 Napredak koncepta "Dvije škole jedan krov" Izvor: MONDO

"Postoji više oblika diskriminacije i segregacije u obrazovanju širom BiH – dvije škole pod jednim krovom su jedan od njih. Napredak na rješavanju ovog pitanja je spor, ali prisutan“, rekla je ona.

Podžićeva je kao primjer navela odluku mostarskog Opštinskog suda iz aprila 2012. godine kojom se zahtijeva od vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona da ukinu "diskriminatorske prakse u obrazovanju uspostavljanjem jedinstvenih, integrisanih multikulturalnih obrazovnih institucija".

"Vlasti su preduzele određene početne korake, iako se do sada nisu mogli saglasiti kako provesti odluku Suda“, dodala je ona.

Portparol OBES-a podsjeća da je u avgustu 2012. godine Koordinacija ministara obrazovanja u Federacije BiH objavila "Preporuke za eliminisanje segregirajućih i podijeljenih struktura u vaspitno- obrazovnim ustanovama u FBiH“.

"Vrijeme će pokazati da li će ovaj dokument dovesti do konkretnih rezultata“, napomenula je Podžićeva.

Koncept "dvije škole pod jednim krovom“ već nekoliko godina se u izvještajima Evropske komisije o napretku BiH ističe kao ključni problem u obrazovanju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE