• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor: Bakterija streptokok hara vrtićem

U Dječijem vrtiću "Radost" djeca iz dviju vaspitnih grupa iduće sedmice neće boraviti u ovoj ustanovi kako bi se suzbilo širenje bakterije streptokok.

 Prijedor: Bakterija streptokok hara vrtićem Izvor: MONDO

Opšti roditeljski sastanak za roditelje sve djece koja pohađaju prijedorske vrtiće biće održan u utorak, 29. januara, u 18.00 časova u centralnom vrtiću.

Roditeljima će se, osim rukovodstva vrtića, na sastanku obratiti ljekari pedijatar, infektolog i epidemiolog.

Infektolog Boris Ćurguz rekao je da je od izuzetnog značaja dati roditeljima sve potrebne, provjerene i tačne informacije, a time i spriječiti glasine, dezinformacije i spekulacije.

"Važno je da roditelji shvate ozbiljnost situacije, da znaju da se bakterija streptokok relativno lako liječi i da znaju da, ukoliko se ne liječi pravilno i pravovremeno, kasnije može dovesti do niza vrlo ozbiljnih komplikacija", kazao je Ćurguz Srni.

On je pojasnio da se bakterija streptokok javlja u različitim oblicima i da može izazvati različita oboljenja, a da se kod ovdašnje vrtićke djece manifestovala trojako.

On je naglasio da brzi test može pokazati ima li ili nema bakterije u organizmu i da je koristan za brzu orijentaciju, ali da je bris grla daleko potpuniji nalaz jer daje antibiogram pomoću kojeg ljekar može preciznije odrediti terapiju.

"Brzi test je priručno i pomoćno sredstvo ali, kako nema dovoljnu senzitivnost, samo je mikrobiološki nalaz relevantan. Antibiogrami su različiti od djeteta do djeteta, a kod neke djece izolovan je streptokok sa izrazito visokim stepenom rezistencije", rekao je Ćurguz i istakao da je veoma važno da se po završetku terapije ponovo uradi kontrolni nalaz.

Prema njegovim riječima, mjera raspuštanja vaspitnih grupa u kojima je najveći broj djece sa streptokokom znači da će djeca koja su potencijalni prenosnici biti fizički izolovana i da će se tako zaustaviti širenje bakterije i spriječiti moguća epidemija.

Dječiji vrtić "Radost" od ove školske godine ponovo ima materijalna sredstva za stalno angažovanje ljekara pedijatra koji vrši zdravstveni nadzor dva puta mjesečno.

Radi što bolje zdravstvene zaštite djece i osoblja početkom svake školske godine vrši se sistematski zdravstveni pregled radnika, a pri upisu djece roditelji prilažu ljekarsko uvjerenje o zdravlju djeteta.

Vrtić u primarnom programu pohađa više od 400 djece u pet objekata, u tri sekundarna programa ima oko stotinu djece, a od 1. februara očekuje se više od 100 djece u programu priprema za školu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE