• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U toku istraga za zločine u Brodu

Tužilaštvo BiH vodi istragu o zločinima počinjenim 1992. u Brodu, ali je postupak tajan i ne može biti saopšteno više informacija o ovom predmetu.

 U toku istraga za zločine u Brodu Izvor: MONDO

To je rečeno Srni u ovoj instituciji.

Portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović rekla je da je podignuta optužnica protiv jednog lica zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na području Sijekovca.

Ona je navela da je otvorena istraga protiv još pet osoba, zbog sumnje da su učestvovali u ratnim zločinima na tom području.

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac pozvao je nedavno zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH Vesnu Budimir da javno kaže da li Tužilaštvo BiH želi da procesuira ratne zločine počinjene 1992. godine u Brodu.

Grabovac je tada rekao Srni da je Vesni Budimir, nakon što ga je pozvala da joj dostavi tužbu o ovim zločinima, predao dva primjerka kopije tužbe, te da je tada obećala da će u najkraćem roku podići 25 optužnica za zločin u Brodu.

"Od preuzimanja tužbe prošla je skoro godina dana, a od obećanja nema ništa", rekao je Grabovac koji sumnja u namjere Tužilaštva BiH da procesuira zločin u Brodu.

On smatra da procesuiranje zločina u Brodu ne odgovara mnogim stranim faktorima koji su odigrali značajnu ulogu na početku rata u BiH.

Grabovac je podsjetio i da se prvi veći zločin u BiH dogodio na području Broda u prigradskom naselju Sijekovac gđe je 26. marta 1992. godine na kućnim pragovima u jednom danu ubijeno 19 Srba, među kojima je bilo i đece.

Za zločine u Sijekovcu osumnjičeni su pripradnici Interventnog voda HVO iz Sijekovca kojim je komandovao Nijaz Čaušević zvani Medo, kao i pripadnici HOS-a iz Slavonskog Broda čiji je komandant bio Ante Prkačin.

Odmah nakon zločina u Sijekovcu Vojno tužilaštvo bivše JNA dostavilo je Okružnom sudu u Doboju imena 68 pripadnika Interventnog voda iz Sijekovca koji su učestvovali u likvidaciji srpskih civila.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE