• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo se žalilo na presudu Jašareviću

Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, koji se terete za terorizam.

 Tužilaštvo se žalilo na presudu Jašareviću Izvor: MONDO

Tužilaštvo predlaže da se žalba uvaži, a presuda ukine ili preinači tako da optužene Jašarevića, Fojnicu i Ahmetspahića proglasi krivim za krivično đelo organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim đelom terorizam, saopšteno je iz ove institucije.

Postupajući tužilac je uložio žalbu jer prvostepenu presudu smatra neadekvatnom i preblagom, kao i nesrazmjernom načinu počinjenja krivičnih đela koja se optuženima stavljaju na teret, težini krivičnih đela, krivičnoj odgovornosti optuženih, vremenu, mjestu i načinu izvršenja, te naročito trajnim posljedicama po žrtve ovog terorističkog čina, štetnim posljedicama za BiH na međunarodnom planu, kao i samom broju počinjenih krivičnopravnih radnji za koje se terete optuženi.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 6. decembra 2012. godine, Jašarević je proglašen krivim za počinjenje terorizma i osuđen na 18 godina zatvora, dok su Fojnica i Ahmetspahić oslobođeni krivice da su počinili krivično đelo organizovanje terorističke grupe.

Tužilaštvo tereti Jašarevića da je 28. oktobra 2011. godine, nakon što je snimio DVD poruku u kojoj objašnjava svoje razloge za teroristički čin, te se oprostio sa svojom porodicom, izvršio teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u BiH.

On je iz automatske puške ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade i prostorije gđe se nalaze policijski službenici Agencije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, koji osiguravaju Ambasadu.

Tokom napada, Jašarević je prijetio službenicima Ambasade i građanima koji su se zatekli u blizini mjesta događaja.

Hicima iz vatrenog oružja teško je ranjen policijski službenik koji je obezbjeđivao zgradu Ambasade, a na kojoj je načinjena velika materijalna šteta.

Ovaj događaj izazvao je ozbiljno narušavanje bezbjednosne situacije i osjećaj ugroženosti građana i predstavnika diplomatskog kora u BiH, što je imalo nesagledive posljedice na međunarodni ugled i položaj BiH.

Optuženi Fojnica i Ahmetspahić terete se da su nakon izvršene pripreme u kojoj su učestvavli, kao i terorističkog napada, zajedno sa drugim njima poznatim osobama na području Gornje Maoče vršili uklanjanje tragova, uklanjanje DVD oporuke, uništavanje i sklanjanje municije i vojne opreme koja je nabavljena radi terorističkog čina, koja je nakon toga, tokom dalje istrage pronađena.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE