• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klinički centar Banjaluka pred kolapsom?

Dugovi KC Banjaluka dostigli gotovo 50 miliona KM, što bi moglo da se odrazi na kvalitet i obim usluga prema pacijentima

 Klinički centar Banjaluka pred kolapsom? Izvor: MONDO

Klinički centar Banjaluka nalazi se pred finansijskim kolapsom, što potvrđuje podatak da su dugovi ove zdravstvene ustanove dostigli gotovo 50 miliona KM, što bi, kako upozoravaju stručnjaci, moglo da se odrazi na kvalitet i obim usluga prema pacijentima, piše "Press RS".

Prema podacima do kojih je došao "Press RS" KC dobavljačima duguje 39,4 miliona maraka, a za tri meseca neuplaćenih doprinosa za 2.650 radnika duguje oko 5,7 miliona, dok su dugovi za vodu premašili dva miliona maraka, što ukupno iznosi 47,10 miliona KM!

Kad je riječ o dobavljačima, dugovanja se odnose na obaveze za lijekove i medicinske potrošne materijale, nabavljenu medicinsku i drugu opremu, laboratorijske reagense i potrošne materijale, hranu, tehničke materijale, tehničke i medicinske gasove, kao i za ostale materijalne troškove.

Iz banjalučkog Kliničkog centra poručuju da su resorno ministarstvo i Vladu RS upoznali sa svojom finansijskom situacijom, ali da vjeruju da će “u kratkom vremenskom periodu zajednički naći rješenje”.

Direktor Kliničkog centra Banjaluka dr Brano Topić priznaje da je ova zdravstvena ustanova u finansijskim problemima, ali da njeno funkcionisanje nije ugroženo.

"Tačno je da dobavljačima dugujemo skoro 40 miliona maraka! Međutim, očekujemo sistemsku pomoć resornog ministarstva i FZO, čime bismo riješili najakutnije finansijske probleme. Tako bismo riješili dugovanja prema dobavljačima, kako bi oni mogli da izmire obaveze prema svojim dobavljačima. Iskreno se nadam da ćemo se u narednih nekoliko mjeseci finansijski oporaviti", kaže Topić.

Međutim, član skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku dr Nenad Stevandić tvrdi da je za lošu situaciju u banjalučkom Kliničkom centru kriv upravo dosadašnji pogrešan koncept resornog ministarstva.

"To dovodi do pogrešne politike Fonda zdravstvenog osiguranja RS i poteškoća u funkcionisanju zdravstvenih ustanova u Srpskoj. I domovi zdravlja i bolnice u RS su u izuzetno teškoj poziciji, štaviše, cjelokupan zdravstveni sistem je u kolapsu. Banjalučki Klinički centar konstantno je u dugu, zbog čega je ova problematika zrela za tematsku sjednicu Vlade RS i NSRS", naglašava Stevandić.

Prema njegovim riječima, nadležni ne smiju sebi da dozvole taj luksuz da dođe do blokade funkcionisanja Kliničkog centra Banjaluka, ali da je, kako naglašava, evidentno da se ova zdravstvena ustanova godinama neuspješno vodi.

"Klinički centar pruža čak 46 odsto zdravstvenih usluga u RS, pa bi samo lud čovjek mogao i smio da dopusti da on u finansijskom pogledu kolabira. Zdravstvo jednostavno ne smije da ispašta zbog neuspješnih direktora i čelnih ljudi u zdravstvu, jer su oni najodgovorniji za neviđeni haos u ovom sistemu", poručuje Stevandić.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik najavio je da će SNSD predložiti povećanje akciza na duvan i alkohol, što će biti upotrebljeno za jačanje Fonda zdravstvenog osiguranja, odnosno pomoć zdravstvenom sistemu Srpske.

"Troškovi u zdravstvu su porasli, pa ih je, zbog povećane cijene liječenja, teško održati na fiksnom novou. U odnosu na 2005. godinu, danas imamo dva puta veći broj oboljelih od raznih vrsta karcinoma, što zahtijeva veoma skupe i dugotrajne procedure koje se pružaju svakom bolesniku, bez obzira na to da li je osiguran ili nije. S druge strane, od 2005. godine do danas u oblast zdravstva uloženo je više od 50 miliona dolara za novu opremu", izjavio je Dodik.

U Kliničkom centru tvrde da je Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) prema njima izmirio sve obaveze za 2012. godinu, ali da ta sredstva, kako naglašavaju, nisu dovoljna za normalno funkcionisanje ove ustanove.

U Fondu su potvrdili da nemaju dugovanja prema Kliničkom centru, kojem je lane doznačeno ukupno 84,7 miliona, odnosno, u prosjeku sedam miliona maraka mjesečno, piše "Press RS".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE