• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TI: Visok stepen korupcije u sektoru odbrane

Prema Antikorupcionom indeksu u sektoru odbrane BiH je ocijenjena oznakom "D" koja označava visok rizik i nedovoljne napore za sprečavanje korupcije.

 TI: Visok stepen korupcije u sektoru odbrane Izvor: MONDO

U BiH u odnosu na političke rizike, iako postoje propisi za formalnu kontrolu politika odbrane i bezbjednosti, nema transparentnosti u procesu donošenja odluka, i nedostaje efikasnost nadzora nad budžetom odbrane, navedeno je u Antikorupcionom indeksu u sektoru odbrane, koji je objavio Transparensi internešnel Velike Britanije u okviru Programa odbrane i bezbjednosti.

Kada su u pitanju finansijski rizici u BiH, kontrolu nad raspođelom imovine tek treba uspostaviti, dok u isto vrijeme medijski izvještaji ukazuju na slučajeve nelegalne prodaje imovine i oružja, saopšteno je iz Transparensi internešnela BiH.

Procenat budžeta odbrane i bezbjednosti koji se raspoređuje na "tajne stavke“ nije dostupan javnosti, iako se izvještaji o reviziji dostavljaju parlamentu, a kada je riječ o osoblju, ne postoje zakoni koji bi zaštitili "zviždače" i olakšali prijavljivanje nepravilnosti.

Zemlje uključene u istraživanje čine 94 odsto globalne vojne potrošnje u 2011. godini, što čini iznos od 1,6 biliona dolara. Zemlje su dobijale ocjene u rasponu od "A", što označava “veoma mali rizik“, do "F" - "kritičan rizik“, na osnovu detaljne analize kroz 77 indikatora koji pokrivaju pet ključnih oblasti u sektoru odbrane: politike, finansije, osoblje, operacije i nabavke.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE