• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović istakao doprinos Jevreja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović istakao da je značaj Jevrejske zajednice u BiH u ukupnom doprinosu razvoju BiH kroz istoriju.

 Radmanović istakao doprinos Jevreja Izvor: MONDO

Značaj Jevrejske zajednice je i u velikim ličnostima jevrejskog naroda i onome što su Jevreji kao narod dali kroz istoriju čovječanstvu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Radmanović je, tokom razgovora sa sedmočlanom delegacijom Jevrejske zajednice BiH koju je predvodio predsjednik ove zajednice Jakob Finci, podsjetio na tragičnu sudbinu jevrejskog naroda u Drugom svjetskom ratu, zbog čega dan obilježavanja datuma oslobođenja zloglasnog koncentracionog logora Aušvic i podsjećanje na smrt šest miliona Jevreja u holokaustu izazivaju neprijatna sjećanja na užasne posljedice kolektivne rasne, nacionalne i vjerske mržnje.

"Baš zbog toga, ljude u BiH treba upoznavati sa jevrejskom istorijom, tradicijom i kulturom, kao i sa njihovim stradanjem u prošlosti", dodaje se u saopštenju.

Finci je zahvalio Radmanoviću na prijemu povodom 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, te ga informisao o položaju i aktivnostima Jevrejske zajednice u BiH.

On je podsjetio na viševjekovno prisustvo Jevreja na tlu BiH, kao i veliku integrisanosti u društvo u BiH.

Finci je zahvalio što su se najviše vlasti BiH uključile u organizaciju i podršku obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, što Jevrejima kao malobrojnoj zajednici u BiH mnogo znači.

On je posebno naglasio da u BiH nema antisemitizma, dok ga ima u nekim drugim zemljama, pa čak i u onim zemljama u kojima Jevreja nikada nije bilo.

Jevrejska zajednica u BiH organizovana je u šest jevrejskih opština u svim dijelovima zemlje. Prema ranijim podacima, ukupno ima oko 1.000 deklarisanih pripadnika Jevrejske zajednice, od čega najviše u Sarajevu.

Predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin ukazao je na potrebu donošenja zakona o restituciji u BiH, kojim bi se značajan broj jevrejske imovine vratio u vlasništvo Jevrejske zajednice, što bi doprinijelo njenom jačanju u društvu.

Predsjednik banjalučke Jevrejske opštine Jakov Danon istakao je pozitivnu činjenicu što je u Banjaluci izgrađen Jevrejski centar, koji će osnažiti postojanje Jevreja i njihovo djelovanje u ovom gradu.

Predstavnik Jevrejske zajednice iz Mostara apelovao je na pomoć s najvišeg vrha BiH zbog sporosti i odugovlačenja lokalne administracije u vezi izgradnje sinagoge u ovom gradu. Predstavnici jevrejskih opština iz Doboja, Zenice i Tuzle istakli su da bi se lokalne vlasti mogle više angažovati na iznalaženju finansijskih i prostornih mogućnosti za rad jevrejskih udruženja i zajednica.

Na kraju prijema, Finci je uručio Radmanoviću monografiju o Jevrejima u BiH, primjerak časopisa "Jevrejski glas" i kalendar sa datumima najznačajnijih praznika u istoriji jevrejskog naroda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE