• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjećanje na žrtve zločina u Drakuliću

U nedjelju, 3. februara, održaće se parastos žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću, Motikama, Šargovac i rudniku Rakovac. Obezbjeđen besplatan prevoz.

 Sjećanje na žrtve zločina u Drakuliću Izvor: MONDO

Srpska pravoslavna crkvena opština Drakulić organizovaće u nedjelju, 3. februara, parastos žrtvama ustaškog pokolja 7. februara 1942. godine u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Liturgija i parastos biće služeni u 9.00 časova u Spomen crkvi u Drakuliću, a u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice biće položeni vijenci.

Kao znak sjećanja na pokolj mještana ovih sela svake prve nedjelje u februaru služi se zaupokojena liturgija i parastos nevinim žrtvama.

Besplatan prevoz

Povodom parastosa u Drakuliću,  Administrativna služba grada Banjaluka obezbijedila je besplatan prevoz.

Polazak jednog autobusa predviđen iz Vidovdanske ulice (stara autobuska stanica) u 11.00 časova.

"Takođe, u 11.00 časova, obezbijeđen je jedan autobus za prevoz od crkve u Drakuliću do Spomen-kosturnice", ističu u Administrativnoj službi grada Banjaluka.

U ovim selima 7. Februara 1942. godine Pavelićeve ustaše iz takozvanog "Tjelesnog zdruga", uz pomoć banjalučkih ustaša, ubile su, bez ijednog ispaljenog metak, sjekirama, noževima i krampomiva više od 2.300 Srba, među kojima je bilo i 551 dijete.

Pokolj je organizovao ustaški komandant za "Hrvatsku krajinu" Viktor Gutić, a predvodio ga je i u njemu aktivno učestvovao župnik banjalučkog samostana Petrićevac fra Miroslav Majstorović filipović zvani Fra sotona", koji je nakon toga postao upravnik "fabrike smrti" u jasenovačkim logorima.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE