• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tešanović: Srpska spremna za popis

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović izjavila je da su institucije RS spremne za predstojeći popis stanovništva.

 Tešanović: Srpska spremna za popis Izvor: MONDO

“Odluku o popisu stanovništva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH donio je Savjet ministara, a resorno ministarstvo, Republički zavod za statistiku i Savjet za demografsku politiku Srpske profesionalno i aktivno rade na prikupljanju podataka koji su standardizovani u svjetskoj praksi”, rekla je Tešanovićeva u Banjaluci nakon tematskog Okruglog stola "Popis stanovništva-potrebe i značaj”.

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković podsjetila je da će popis stanovništva u BiH biti održan od 1. do 15. oktobra.

"Pripreme za popis stanovništva su u toku i radimo na usaglašavanju svih otvorenih pitanja da bismo došli do optimalnih rješenja”, rekla je Čičkovićeva.

Ona je dodala da su međunarodni standardi za popis stanovništva jasni i da će se građani moći izjasniti o nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti, te o vjeroispovijesti.

"Kada je riječ o građanima koji žive u inostranstvu, a rođeni su u BiH, i tu je zakon veoma jasan - oni će biti tretirani kao i građani koji žive u BiH”, objasnila je Čičkovićeva i dodala da su procedure i tu veoma jasne i da će se nad popisom provoditi međunarodni monitoring.

Predsjednik Savjeta za demografsku politiku Republike Srpske Stevo Pašalić kaže da je popis važan, jer se njime pravi presjek demografskog obilježja na teritoriji jedne države.

“Ovim popisom biće obuhvaćena sva obilježja stanovništva u Republici Srpskoj i Federacij BiH, od polne do obrazovne strukture, što je veoma značajno za privredna kretanja i društveni život u zemlji”, rekao je Pašalić.

On je dodao da su i srpski i bošnjački intelektualci saglasni da se građani izjašnjavaju po nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti, te po vjeroispovijesti, jer takvi primjeri postoje u mnogim multietničkim zemljama u svijetu.

“Niko u BiH time neće izgubiti ništa. To znači da su takve zemlje 2001. godine završile popis stanovništva po svojoj nacionalnoj strukturi. BiH je takva zemlja, multinacionalna, multietnička i multijezička. To su obilježja koja se ne mogu zaobići”, rekao je Pašalić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE