• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijedor: Proglašena i epidemija varičela

U Prijedoru je, osim epidemije šarlaha, proglašena i epidemija vodenih ospica.

 Prijedor: Proglašena i epidemija varičela Izvor: MONDO

U ovom gradu je od kraja novembra prošle godine do polovine ovog mjeseca prijavljeno 109 oboljelih od varičela, potvrdio je epidemilog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Radovan Bratić.

"U Republici Srpskoj i BiH varičela se svake godine javlja u epidemijskoj formi u osjetljivoj populaciji koja je izložena izvorima zaraze, i to prvenstveno kod predškolske i školske djece, a sasvim rijetko i kod odraslih", rekao je Bratić Srni.

On je naveo da se epidemije varičele javljaju tokom cijele godine, a najveći broj oboljelih je u hladnim mjesecima tokom jeseni i zime, ističući da je Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor blagovremeno preduzela i preduzima protivepidemijske mjere i u slučaju varičele i u slučaju šarlaha.

"To su prijava oboljelih, izolacija i liječenje, aktivni nadzor oboljelih i konakata i zdravstveno vaspitanje", pojasnio je Bratić.

U Inspektoratu Republike Srpske Srni je rečeno da su obaviješteni o proglašenju epidemija u Prijedoru i da nadzor nad mjerama koje treba da se preduzmu vodi i gradska inspekcija, a da republička zdravstveno-sanitarna inspekcija prati situaciju.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE