• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen nacrt Zakona o porijeklu imovine

Narodna skupština RS usvojila Nacrt zakona o ispitivanju porijekla imovine čiji je cilj zaštita interesa i ustavnog poretka Srpske.

 Usvojen nacrt Zakona o porijeklu imovine  Izvor: MONDO

Cilj zakonskih rješenja je uspostavljanje pravne sigurnosti u imovinsko–pravnim odnosima, onemogućavanje posjedovanja, upravljanja, korištenja i uključivanja u zakonito poslovanje imovine čiji se zakonit osnov sticanja ne može dokazati.

Nacrt zakona odnosi se na imovinu stečenu poslije 1. aprila 1992. godine, od kada više nije mogao da vrijedi zakon o ispitivanju imovine koji je postojao u nekadašnjoj Jugoslaviji, i tiče se imovinskog cenzusa od 500.000 KM na dan sticanja imovine.

Dokument, koji je predložio šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica, biće upućen u stručnu raspravu od 60 dana.

Poslanici su usvojili izmjene i dopuname Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske kojim je definisano da se opšti uslovi za vršenje prevoza lica i stvari stiču registracijom djelatnosti kod nadležnog registarskog suda.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić istakla je da u okviru registrovane djelatnosti preduzetnik može registrovati djelatnost prevoza lica, odnosno stvari za vlastite potrebe ako posjeduje jedno teretno motorno vozilo nosivosti do pet tona.

U danu za glasanje usvojen je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske kojim je minimum novčane kazne smanjen sa 500 na 300 KM.

Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković istakla je da je ponuđenim zakonskim rješenjima izvršena izmjena principa krivice, jer je njegova formulacija u izmjenama Krivičnog zakona iz 2010. godine bila u protivrječnosti sa prihvaćenim sistemom krivičnih sankcija.

Ona je navela da se zakonskim rješenjima propisuje krivično djelo povrede osnovnih prava radnika.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske biće upućen u javnu raspravu.

Usvojeni su i Nacrt zakona o razvoju malih i srednjih preduzeća čiji je cilj stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, te Nacrt zakona o Akcijskom fondu Republike Srpske kojim se uređuje pravni status, djelatnost i način upravljanja ovim fondom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE