• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještač BBC: Šta se dešavalo u Sarajevu

Svjedok tužilaštva Haškog tribunala, ratni izvještač BBC-a iz bivše Jugoslavije, Martin Bel, svjedočio je na suđenju generalu Ratku Mladiću.

 Izvještač BBC: Šta se dešavalo u Sarajevu Izvor: MONDO

On je izjavio da se, od 18 sukoba koje je pokrivao, u Sarajevu "najmanje pravila razlika između civila i vojnika".

U prvoj godini sukoba u BiH, Bel je, u avgustu 1992. i sam bio ranjen, tokom izvještavanja u blizini kasarne "Maršal Tito" u Sarajevu, na području pod kontrolom Armije BiH.

O događajima u bivšoj Jugoslaviji, Bel je izvještavao od početka sukoba, 1991. godine, do potpisivanja mirovnog sporazuma za BiH u Dejtonu, 1995. Poslije 35 godina rada za Bi-Bi-Si, on je 1997. postao član Britanskog parlamenta.

Najveći dio vremena, Bel je proveo u Sarajevu, odakle je izvještavao o incidentima granatiranja i snajperskog djelovanja, od kojih se tri pominju u optužnici protiv generala Mladića.

Bel je izjavio da su u prve dvije godine sukoba strani izvještači imali pristup teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS). Tužilaštvo je u sudnici emitovalo snimak iz aprila 1992, kada su novinari u pratnji Radovana Karadžića bili na Trebeviću, na liniji fronta iznad Sarajeva.

"Oni su nam tada zaista izlazili u susret. Moj kamerman je bio u Karadžićevom autu, a bilo je i drugih novinara", rekao je Bel.

Na snimku je zabilježeno kako Bel kaže Karadžiću: "Mogli bi sutra da osvojite grad", a Karadžić odgovara da Srbima "nije cilj da ulaze u muslimanske četvrti, već da ostanu u svojim i da se odbrane".

Na pitanje tužiteljke Lorne Bolton da li je znao da su Srbi vodili vojnu ofanzivu kako bi pokušali da zauzmu Sarajevo, Bel je odgovorio: "Naravno, koristili su teško naoružanje". Svjedočenje Martina Bela nastavlja se sutra.

Prethodno je okončano ispitivanje zaštićenog svedoka RM-120, francuskog oficira zaštitnih snaga UN u BiH, koje se uglavnom odvijalo na sjednici zatvorenoj za javnost.

General Mladić je juče odstranjen iz sudnice, do kraja svedočenja RM-120, a u sudnicu se vratio na početak iskaza Martina Bela.

Predsjedavajući sudija Alfons Ori rekao je da je Mladić može da pokazuje fotografije i knjige koje smatra relevantim posredstvom svojih branilaca. On je saopštio da je general Mladić danas "pratio iskaz zaštićenog svjedoka preko tv ekrana u sudu".

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE