• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Muslimani planirali etničko čišćenje Srba”

Karadžićevo naređenje bilo da se nesrbi ne smiju zlostavljati, izjavio svjedok na suđenju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću.

 “Muslimani planirali etničko čišćenje Srba”  Izvor: MONDO

Svjedok odbrane Srđan Šehovac izjavio je danas na suđenju prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su muslimani tokom rata u BiH imali plan da etnički očiste Sarajevo od Srba.

Šehovac, koji je bio šef Službe za nacionalnu bezbjednost Republike Srpske u sarajevskoj opštini Ilidža, rekao je da srpske snage nisu planirale trajno uklanjanje muslimanskog stanovništva, niti im je komanda na čelu sa Karadžićem ikada naredila da napadaju civile.

Svjedok je naveo da je Karadžić naređivao da se nesrbi ne smiju zlostavljati, o čemu je saznao "iz medija".

Za izbijanje sukoba u Sarajevu Šehovac je okrivio muslimanske paravojne formacije "Patriotsku ligu" i "Zelene beretke", koje su se naoružavale i obučavale od 1991. godine.

Tvrdeći da su Srbi bili lažno okrivljeni za jedan broj incidenata u Sarajevu, svjedok je sugerisao da su strani izvještači, pod pritiskom pretežno muslimanskih vlasti, lažirali izvještaje o tim događajima.
Šehovac je muslimanske snage u Sarajevu optužio za napade na srpske civile.

Karadžić je, tokom iskaza ovog svjedoka, dokazivao da je Armija BiH raspolagala teškim oružjem citiranjem prisluškivanih razgovora između komandanta Prvog korpusa tzv. Armije BiH Vehbije Karića i lokalnih komandira u Hrasnici.

Karadžić je danas pred sudije izveo i svjedoka Milana Mandića, predsjednika Udruženja porodica poginulih i nestalih sarajevsko-romanijske regije, ali su značajan dio njegove izjave sudije odbile da uzmu u obzir zato što zločini nad Srbima nisu predmet suđenja.

Mandić je izjavio da su Srbi u Sarajevu "ubijani zato što su Srbi ili zato što su imali dobru imovinu".

Svjedok je kritikovao rad Instituta za nestala lica BiH, tvrdeći da je šef tog instituta Amor Mašović tokom rata prikrivao zločine nad Srbima u Sarajevu, manipulišući tijelima ubijenih.

Proces Karadžiću biće nastavljen iduće nedjelje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE