• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će da čisti banjalučki Klinički centar?

Usluge čišćenja Kliničkog centra obavljaće privatna firma, čistačice tvrde da im prijeti otkaz, a urgirao i predsjednik RS.

 Ko će da čisti banjalučki Klinički centar? Izvor: MONDO

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić izjavio je da Klinički centar Banjaluka mora iznaći najbolje rješenje kada je riječ o uslugama održavanja čistoće u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

On je istakao da u Kliničkom centru moraju da vide šta u ovom trenutku najbolje zadovoljava interese čistačica i ove ustanove, nakon što je u januaru potpisan ugovor sa preduzećem "SM 99" iz Kotor-Varoša o preuzimanju usluga održavanja čistoće u KC-u.

"Mislim da je ova stvar eskalirala, možda dijelom i zbog neadekvatnog ili nedovoljno dobro pripremljenog samog projektnog zadatka. Činjenica je da servisi za održavanje čistoće svugdje u Evropi i drugim kliničkim ustanovama funkcionišu najnormalnije, kao i u nekim drugim zdravstvenim ustanovama koje rade u zdravstvu Srpske, i da nema razloga da ne funkcioniše tako i u Kliničkom centru", rekao je Škrbić.

On je naveo da je sinoć direktoru Kliničkog centra Brani Topiću rekao da se još jednom analiziraju i donesu adekvatne odluke, koje neće remetiti vrstu i način usluge.

"Ministarstvo ne može da bude uključeno u svaku odluku pojedinačne bolnice. Odluka je rukovodstva bolnice na koji način će rješavati pojedina pitanja snabdijevanja repromaterijalom, komunalne poslove, čišćenje i vešeraj", naglasio je Škrbić, dodavši da su to stvari o kojma moraju voditi računa bolnice.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske rekao je da ima informaciju da je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić jutros imao sastanak sa čistačicama Kliničkog centra.

"Čuli smo se jutros prije radnog vremena, kada me je obavijestio o svemu i pitao za moj stav. Rekao sam da u potpunosti podržavam rješenje koje će voditi ka definitivnoj stabilizaciji i smirivanju situacije i dovođenja posla u normalan kontekst", rekao je Škrbić.

Klinički centar bi, prema ugovoru, preduzeću "SM 99" iz Kotor-Varoša plaćao usluge čišćenja, ali neće biti dužan da osigura plate za 214 čistačica koje bi ubuduće trebalo da rade za tu firmu.

Radnice tvrde da im je prijećeno otkazima ako ne potpišu ugovor po kojem će ova privatna firma od 1. februara preuzeti čišćenje najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Podršku čistačicama dao je predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je rukovodstvo banjalučkog Kliničkog centra da odustane od najavljene promjene u sektoru čistoće i nastavi rad prema dosadašnjoj organizaciji.

U pismu generalnom direktoru banjalučkog Kliničkog centra Brani Topiću Dodik je istakao da cijeni napore rukovodstva Klinike, ali da, imajući u vidu stavove zaposlenih, smatra da takva promjena nije adekvatna.

"Zbog toga vas pozivam da odustanete od najavljene promjene u ovom sektoru, odnosno da redovne aktivnosti i obavljanje poslova nastavite prema dosadašnjoj organizaciji, bez promjene radno-pravnog statusa zaposlenih u sektoru čistoće Kliničkog centra Banjaluka", navodi se u pismu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE