• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Informativni centar tribunala u Vijećnici?

Gradonačelnik Sarajeva ponudio Vijećnicu Međunarodnom sudu.

 Informativni centar tribunala u Vijećnici? Izvor: MONDO

Grad Sarajevo je spreman da za uspostavljanje Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Sarajevu ponudi prostor Vijećnice, nakon njene obnove u junu iduće godine, rekao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

"Moći ćemo ponuditi adekvatan prostor, ispuniti veoma visoke tehničke kriterijume, te imamo namjeru osnovati javnu ustanovu sa pet-šest eksperata koja bi se finansirala iz gradskog budžeta", rekao je Behmen novinarima.

On je naglasio da su preduslovi kvalitetnog rada centra visoko sofisticirana oprema i stalni link sa UN.

"Da bi se osigurale aktivnosti i projekti/programi informativnog centra, potrebna će biti dodatna finansijska podrška međunarodne zajednice. Mi već tražimo sredstva preko određenih fondacija i nadamo se da će svi oni koji su osnovali međunarodni sud finansijski pomoći u opremanju i radu Informativnog centra", rekao je Behmen.

Član Radne grupe za uspostavljanje Informativnog centra Saša Madacki istakao je da je riječ o veoma kompleksnom projektu.

"Centar neće biti pasivni čuvar sertifikovanh kopija javno dostupnih dokumenata Haškog tribunala, nego proaktivni desiminator, koji će istovremeno imati edukativnu, istraživačku, muzejsku, arhivsku i izdavačku funkciju", rekao je Madacki.

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron uputio je pismo gradonačelniku Sarajeva u kojem podržava inicijativu Gradske uprave za uspostavljanje Informativnog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Sarajevu, kako bi informacije o presudama i aktivnostima Suda bile dostupne široj javnosti.

"Sada je vrijeme da vlade, kao i nevladine i međunarodne organizacije, pruže finansijsku podršku potrebnu da bi se omogućilo da Informativni centar u Sarajevu započne sa radom", naveo je, između ostalog, Meron u pismu podrške.

On je naglasio da je Haški tribunal pokrenuo napore na uspostavljanju informativnih centara na više lokacija na području bivše Jugoslavije i da nastavlja napore na stvaranju sličnih institucija u Hrvatskoj i Srbiji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE