• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrakovica i dalje bez struje

Mrakovica je treći dan bez struje zbog posljedica snježnog nevremena. Radnici "Elektrodistribucije" na terenu od ranih jutarnjih do večernjih časova.

 Mrakovica i dalje bez struje Izvor: MONDO

Radnici "Elektrodistribucije" Prijedor i Nacionalnog parka "Kozara" već treći dan rade na sanaciji dalekovoda Mrakovica, gdje je snabdijevanje strujom u prekidu od snježnog olujog nevremena koje je ovaj kraj zahvatilo proteklog vikenda.

Rukovodilac prijedorske "Elektrodistribucije" Dalibor Pavić rekao je da su velike šanse da dalekovod bude pušten u funkciju do kraja dana, ali da je realnije očekivati da se to desi sutra.

Od noći između subote i nedjelje, 2. i 3. februara, osam trafo-stanica na dalekovodu Mrakovica je bez napona, a radnici "Elektrodistribucije" Prijedor i Nacionalnog parka "Kozara" na terenu su svakodnevno od ranih jutarnjih do večernjih časova, odnosno sve dok dozvoljava vidljivost.

"Usljed obilnih snježnih padavina i težine napadalog mokrog snijega, izvaljen je veći broj stabala visokih od 20 do 30 metara koja su padom preko dalekovoda izazvali prekid u napajanju strujom", rekao je Pavić Srni.

On je istakao da problem prilikom otklanjanja kvarova predstavljaju veliki snježni nanosi i smetovi koji otežavaju i usporavaju pristup mjestima havarije, a posebna otežavajuća okolnost je nepristupačnost terena kada je riječ o mehanizaciji.

"Ilustracije radi, ekipa od 12 sjekača Nacionalnog parka 'Kozara' i 18 naših radnika juče je za cijeli dan sanirala svega 500 metara dalekovoda", naveo je Pavić.

Zbog prekida u napajanju električnom energijom na Kozari već treći dan trpe i skijaši, jer od nedjelje ne rade ski liftovi. Visina snijega je oko 40 centimetara i staze su nakon posljednjih padavina pripremljene i uređene.

Božo Grbić, predsjednik Planinarsko-skijaškog društva "LJubijski rudar" koje upravlja skijalištima na Kozari, rekao je da ski-liftovi nisu oštećeni u neveremnu proteklog vikenda i da su spremni da se pokrenu čim dođe struja.

"Nadamo se da će to biti večeras, kako bismo dočekali skijaše u terminu noćnog skijanja od 18.30 do 21.30 časova, a, ako se to ne desi, uvjeren sam da će do sutra ponovo sve biti u redu i da ćemo sezonu nastavi sutra noćnim skijanjem", dodao je Grbić.

Sa najvišim vrhom od 978 metara nadmorske visine, Kozara spada u niže planine sa relativno malim brojem snježnih dana, te je skijašima svaki dan sa snijegom na ovoj planini dragocjen. Prema podacima "LJubijskog rudara", maksimalan broj skijaških dana na Kozari bio je 45.

Nevrijeme proteklog vikenda prouzrokovalo je kvarove i na magistralnim vodovima Tomašica, Omarska, Ljubija i Oštra Luka, ali su oni do danas uglavnom sanirani, a problema u napajanju električnom energijom na području grada i u prigradskim naseljima nije ni bilo.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE