• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lazanski: Sarajevo želi da unitarizuje BiH

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski smatra da Sarajevo nastoji da "forsiranjem" puta BiH u NATO ostvari ono što nije ostvareno u ratu.

 Lazanski: Sarajevo želi da unitarizuje BiH Izvor: MONDO

"Ta priča o ulasku BiH u NATO je za političare u Sarajevu sekundarna stvar. Njima je primarna stvar da se Republika Srpska razmontira i da pod motom `moramo u evroatlantske integracije` na neki način nestane. BiH, sa ovako komplikovanom strukturom kakvu ima, jednostavno ne može da uđe ni u EU ni u NATO, i tu je ta igra, samo što neće reći 'dajte da ukinemo Dejton i Srpsku', nego idemo u NATO", rekao je Lazanski danas Srni.

Komentarišući nedavnu posjetu BiH generalnog sekretara NATO Andersa fog Rasmusena, Lazanski je ocijenio da je to više politička posjeta, koja se može dovesti u vezu sa krizom kada je riječ o širenju saveza, koju potvrđuje trenutno raspoloženje u Gruziji, Ukrajini i Srbiji.

"Generalni sekretar NATO je, izgleda, došao u BiH da bi vidio kako idu koraci ka eventualnom pristupanju BiH NATO, jer očito od toga, za sada, nema ništa, pošto Republika Srpska, odnosno narod u Srpskoj, nije raspoložen za to članstvo", rekao je Lazanski.

On je dodao i da Makedonija još ne može u NATO, dok se ne dogovori sa Grčkom oko naziva. "Dakle, ostala je Crna Gora, kojoj predstoje predsjednički izbori, i eventualno BiH", naveo je Lazanski.

Lazanski je ocijenio da je pitanje raspodjele vojne imovine samo formalni razlog dolaska generalnog sekretara NATO u BiH.

"To je formalni povod zašto je posjetio BiH, jer vidimo da nikako oko toga da se dogovore Sarajevo i Banjaluka. I da Sarajeveo zapravo želi da pod svoju kontrolu stavi sve vojne nekretnine, i pokretnu i nepokretnu imovinu", naveo je Lazanski.

On je ocijenio da je to što predstavnici iz Federacije BiH podržavaju ulazak BiH u NATO i sve što dolazi iz NATO logična posljedica, jer im je NATO pomogao u završnim vojnim operacijama 1995. godine.

Lazanski je podsjetio da je NATO bombardovao Srpsku i direktno pomagao muslimansko-hrvatskim vojnim snagama tokom rata, ne samo avijacijom, nego i kopnenima snagama, prije svega na Igmanu.

"NATO i političari iz FBiH pokušavaju da kroz postupak pristupanja BiH ovom savezu unitarizuju BiH. Ovakva kakva je sada, BiH neće moći pristupiti NATO dok god postoji ovakav samostalan i nezavisan stav Srpske, koja to jednostavno ne želi", istakao je Lazanski.

Lazanski je podsjetio da je predsjednik Republike Srpske jasno rekao da je odluka o ulasku u NATO odluka građana Republike Srpske na referendumu. "Zna se da na referendumu to ne može da prođe", zaključio je Lazanski.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE