• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko tjera investitore iz RS?

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan na konferenciji za novinare prozvao vladajuću stranku da je kriva za „kolaps u RS“.

 Ko tjera investitore iz RS? Izvor: MONDO

Sekretar SNSD-a Željka Cvijanović izjavila da je “opozicija u panici, jer Srpska koju predvodi SNSD u složenim ekonomskim uslovima uspijeva da privuče strane investiture”, a iz PDP-a ovu tvrdnju nazvali “besmislicom”.

Dragan Ćurzulan
je na konferenciji za novinare istakao da SDS smatra da je situacija u javnim preduzećima pred potpunim kolapsom, kao i da Vlada Srpske probleme u ovim preduzećima, "od kojih je napravila socijalne ustanove", "gura pod tepih".

"Sve mjere Vlade Srpske na sanaciji javnih preduzeća bile su na nivou kozmetičkih promjena, bez sistemskih rješenja, što potvrđuju izvještaji o gubicima koji se više ne mogu sakriti, te stečaj koji prijeti `Željeznicama` i `Šumama Republike Srpske", rekao je Ćuzulan.

On tvrdi da vlast u Srpskoj, politikom u javnim preduzećima, pokazuje svu svoju "nesposobnost i korumpiranost". "Akumulirani gubitak u `Željeznicama` iznosi više od 196 miliona KM i prijeti da dostigne vrijednost kapitala preduzeća, dok je revizija utvrdila da entitetska distributivna preduzeća imaju akumulirane gubitke veće od 60 miliona KM. U `Šumama Republike Srpske` osam gazdinstava je zabilježilo gubitak od 40 miliona KM uz nenaplaćena potraživanja koja iznose 30 miliona KM", rekao je Ćuzulan.

On je dodao da još nisu pokrenute nikakave istrage za ove propuste, a da su sve štete nastale kada je "Šume Republike Srpske" vodio Neđo Ilić, kadar SNSD-a.

"Pošte Republike Srpske` iz godine u godinu gomilaju milionske gubitke i ponovo planiraju veće rashode, i ima viška zaposlenih", tvrdi Ćuzulan.

On je rekao da se Vlada Srpske kreditno zadužuje "da bi sanirala sve ove gubitke, ne s namjerom suštinskog popravljanja stanja, već da bi očuvala socijalni mir i održala vlast, a kredite ne misli vraćati".

"Pod pritiskom javnosti Vlada Srpske pokušava političkim smjenama, bez krivične odgovornosti, da 'zamaže oči' narodu kao da se nešto radi, bez jasne vizije ili namjere da se suštinski rješavaju nagomilani problemi u javnim preduzećima", dodao je Ćuzulan.

Govoreći o protestima radnika Termoelektrane Ugljevik, Ćuzulan je rekao da se radnici sa pravom pitaju o daljoj sudbini ove termoelektrane i traže garanciju za posao.

On je ocijenio da kvalifikacije predstavnika vlasti da je opozicija u panici, a ne vlast, đeluju smiješno i neubjedljivo.

Međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović izjavila da je Republika Srpska demokratsko društvo i da je u interesu građana da sve političke stranke njeguju te tekovine.

"Opozicija u Srpskoj je u panici, jer im ne prolaze sve one radnje koje su preduzeli. Priča da je ovdje 'medijski mrak' i da nemaju prostora je apsolutno smiješna, a da je ovdje režim ne bi mogli slobodno raditi šta hoće", rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je istakla da postoje određeni subjekti u Srpskoj i Federaciji BiH koje je uhvatila panika, jer Srpska koju predvodi SNSD u složenim ekonomskim uslovima uspijeva da privuče strane investitore i obezbijedi velike investicione projekte.

"Neprimjereno je da se pravi programirana drama u kojoj se napadaju strani investitori i sve moguće investicije. To je jako loša poruka i svi treba da nose odgovornost za svoj dio posla", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su SNSD i vlast u Srpskoj spremni da uđu u borbu protiv kriminala i korupcije. "Želimo da se dođe do kvalitetnog zakona o ispitivanju porijekla imovine, a ono što je predložila opozicija, odnosno SDS u Narodnoj skupštini Srpske, je loše", zaključila je Cvijanovićeva.

Partija demokratskog progresa (PDP) smatra da je tvrdnja ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željke Cvijanović njena "dosad najveća besmislica".

"Investitore ne tjera opozicija, nego vlast i Cvijanovićkin SNSD, koji nisu obezbjedili ambijent za dolazak novih investicija i čija politika vodi Republiku Srpsku u ekonomsku propast, što su juče potvrdili čak i Privredna komora i Unija poslodavaca, organizacije koje su najčešće bile na strani režima", saopšteno je iz PDP-a.

PDP ističe da je "aktuelna vlast napravila sistem u kojem se njihovim favoritima prilagođavaju zakoni, a povlaštenim investitorima opraštaju višemilionske kazne i druge obaveze prema državi".

"PDP smatra da upravo SNSD i Vlada Srpske nose najveću odgovornost za katastrofalnu poresku politiku, lošu pravnu sigurnost i sve veća opterećanja za privredu, što direktno podstiče investitore da zaobilaze Republiku Srpsku", ističe se u saopštenju ove stranke.

Nakon ovog saopštenja, oglasio se i SNSD.

SNSD smatra da bi opozicija trebalo da sačini listu projekata koje je realizovala tokom svoje vladavine u opštinama Republike Srpske, kao i spisak investicija koje je obezbijedila u Srpskoj, da bi mogli da razmjenjuju mišljenja.

"Bilo bi zgodno vidjeti i gdje su i na kojim pitanjima branili i odbranili poziciju i interese Republike Srpske u okviru BiH, kao i na međunarodnom planu", ističe se u saopštenju SNSD-a.

Komentarišući današnju pres konferenciju SDS-a i saopštenje PDP-a, SNSD je izrazio želju da opozicija dobije što više medijskog prostora da bi se javnost bolje podsjetila na to kako su oni koji su već bili na vlasti radili i da ni tada, kao ni sada, nemaju ništa da ponude građanima.

"Pošto i sami znaju da je to tako ne ostaje im ništa drugo nego da dižu galamu. Za vrijeme njihove vladavine cvjetale su fiktivne firme koje su stvorene ne da bi ubrizgale sredstva u sistem i učinile Republiku Srpsku stabilnom, već da bi ga zaobišle. Sedam stotina miliona nenaplativih potraživanja iz tog vremena govori o njihovom patriotizmu i o umijeću da upravljaju Republikom", ističe se u saopštenju iz SNSD-a.

U saopštenju se navodi da SNSD jedino može da ponovi svoj stav da će svaki vladin službenik ili bilo koji predstavnik institucija Republike Srpske koji je usporio, zakočio ili onemogućio bilo koju investiciju, bez obzira da li je to uradio zato što je nesposoban, lijen ili korumpiran odgovarati za svoje postupke, ali će odgovornim biti smatrani i oni izvan sistema vlasti koji vode hajku protiv investitora i investicija.

(Srna/MONDO, na fotografiji: Dragan Ćuzulan)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE