• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novčana kazna za maltretiranje Srba

Sud u Zenici prihvatio molbu Atifa Krkalića da mu kazna jednogodišnjeg zatvora zbog maltretiranja srpskih civila bude zamijenjena novčanom kaznom

 Novčana kazna za maltretiranje Srba Izvor: MONDO

U Krkalićevom zahtjevu za zamjenu kazne zatvora novčanom kaznom se navodi da je “porodičan čovjek, da se pokajao i korektno držao tokom postupka, a počinjeno djelo nije proizvelo štetne posljedice”.

Kantonalno tužilaštvo nije se protivilo ovom zahtjevu, objavio je BIRN.

Kantonalni sud u Zenici je u odluci istakao da se “novčanom kaznom postiže svrha kažnjavanja, da se radi o starijoj osobi koja nije ranije osuđivana, da je od počinjenja djela prošlo puno vremena, te da po oštećena lica nisu nastupile trajne i neotklonjive štetne posljedice”.

Penzionisanom policajcu iz Tešnja Atifu Krkaliću ostavljen je rok od mjesec dana da plati novčanu kaznu od 36.000 KM, umjesto jednogodišnje kazne zatvora na koji je osuđen zbog maltretiranja civila srpske nacionalnosti 1992. godine u Jelahu u opštini Tešanj. 

Dan zatvora biće izjednačen sa 100 KM. Stoga, ukoliko ne uplati cjelokupan iznos, ostatak vremena će provesti u zatvoru, stoji u odluci Kantonalnog suda u Zenici. 

Kantonalni sud u Zenici proglasio je u maju prošle godine Krkalića krivim da je fizički maltretirao tri civila srpske nacionalnosti prilikom ispitivanja o posjedovanju oružja u junu i julu 1992. godine u ugostiteljskom objektu “LM” u Jelahu.

Prikom izricanja presude, Kantonalni sud je odredio “maksimalno ublaženu kaznu zatvora” jer se, kako je objašnjeno, Krkalić korektno držao tokom suđenja, te obzirom da je porodičan čovjek.

“Sud je imao u vidu da oštećeni nisu bili duže zadržavani i da nisu pretrpjeli teže tjelesne povrede, mada je nesumnjivo da su u to vrijeme bili fizički maltretirani i da su pretrpjeli tešku bol”, navodi se u presudi.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE