• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosić: Smijenio bih Vladu, Dodik: RS stabilna

Predsjednik SDS-a izjavio da bi smijenio Vladu RS da je na Dodikovom mjestu. Dodik: Povećali smo plate, imamo dve milijarde evra investicija.

 Bosić: Smijenio bih Vladu, Dodik: RS stabilna Izvor: MONDO

Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Mladen Ivanić i SP-a Petar Đokić bili su gosti u emisiji "Presing“ Radio-televizije RS u kojoj su diskutovali o političkim i ekonomskim interesima RS.

Lideri četiri najjače političke stranke u RS složili su se da provođenje presude Sejdić-Finci ne može biti uvod u veće ustavne promjene u BiH, kao i da Dejtonski sporazum ne može biti raspakovan, bez saglasnosti svih strana, od kojih je jedna Republika Srpska.

Oni su saglasni da BiH i RS ne trebaju da uđu u NATO, dok se o istom pitanju ne izjasni Srbija. Kada ovo pitanje dođe na dnevni red, građani RS bi se kažu trebalo da izjasne na referendumu.

Dodik je istakao da je Srpska politički i institucionalno veoma stabilna i da je jasno koncipirala svoje političke odgovore na mnoga otvorena pitanja u BiH, te da je na mnogim od tih pitanja došlo do konsenzusa svih važnih političkih partija, kao što su pitanja "Sejdić-Finci", NATO, pa čak i EU integracije.

"Raduje me činjenica da se gotovo svi, bez izuzetka u Srpskoj pridržavaju dogovorenog stava o tome da treba odgovoriti na izazove odluke koja je donesena u Strazburu i ne ići dalje izvan toga", rekao je Dodik.

Govoreći o zahtjevima iz Federacije BiH za formiranje "distrikta Sarajevo", Dodik je ocijenio da političari iz Sarajeva tim zahtjevima pokušavaju da sakriju etnički očišćeno Sarajevo, time što će ga prikazati kao neku cjelinu, a protiv toga je i Mladen Bosić.

“Priče o Sarajevo disktriktu u koji bi ušli i Srbi su nebulozne. Ko bi od Srba pristao da uđe tu id a bude manjina, kada je mnogo života dano za RS, na tom području se desio najveći egzodus Srba”, rekao je Bosić.

Dodik je rekao da je opasnost po Republiku Srpsku permanentna, ali da je samo odgođena sa stanovišta uvjerenja o jedinstvu svih političkih faktora iz Srpske na političkim pitanjima važnim za Srpsku u BiH, čekajući neka druga, prema njima mekša vremena kako bi ponovo vratili na scenu priču o funkcionalnoj i centralizovanoj BiH.

Lideri pozicije i opozicije su međutim zastupali potpuno drugačije stavove kada je riječ o ekonomskim prilikama u RS, te o radu Vlade RS, koju, kako smatra Bosić, treba odmah smijeniti.

“Sve dok vlast poriče ovakvo stanje mi nemamo šanse. Ja da sam na mjestu Dodika, ja bih iz ovih stopa smijenio Vladu RS. Ko bi držao ministra Škrbića poslije svega što se dešavalo u zdravstvu, od nestanka grijanja u bolnici u Doboju do hostesa u Kliničkom centru u Banja Luci”, rekao je Bosić na šta je predsjednik SNSD-a i Predsjednik RS Milorad Dodik rekao da su to “radnice koje već 20 godina rade u Kliničkom centru”.

“Republika Srpska je nesređena i stagnira, nije u stanju da se izbori sa kriminalom koji je u ogromnim razmjerama, ne pruža zdrastvenu zaštitu, siromaštvo, nema perspektivu, problem vlasti je smanjena perspektiva. Kratkoročno treba smijeniti Džombića i Vladu jer je najodgovornija za ovo stanje, vlada ova nema nikakvu moć, institucije ne rade svoj posao kao ni skupština. Predlažem strankama u vlasti neka pitaju penzionere kako žive, koji sa 315 KM prosječne penzije, umjesto da penzionerima dajemo penzije otplaćujemo dugove, prioritet treba biti otvaranje poslova, a ne otplaćivanje autoputova” rekao je Bosić.

Lider PDP-a Mladen Ivanić, koji se između ostalog zahvalio RTRS-u na pozivu “poslije 5-6 godina”, rekao je da su svi u RS jedinstveni o nekim “vanjskim” pitanjima, ali da su problem RS ekonomske prilike.

“Imamo najveći spoljni dug, smanjenje plata, to je realnost. Vlast to pokušava opravdati, ali građani najbolje znaju da im je jako loše. Svi pokazatelji su negativni, ulazi se u stanje nedostatka novca. Opozicija ima rješenje: vratiti poreze na nivo koji sam postavio, da se vrate firme koje su počele bježati iz RS, uvođenje dvije stope pdv-a. Nema kratkoročnog rješenja za ove problem. Realnost je da narod teško živi, 20 posto problem svjetska 80 posto unutrašnja kriza” ocijenio je Ivanić.

Predsjednik SNSD-a Dodik rekao je da vlast ima neraščišćenih problema, ali da je godinama čistila smeće koje je ostavila sadašnja opozicija te odbacio priče o nekim potrebnim promjenama te upitao kakve promjene mogu biti sa Ivanićem.

On je istakao da RS ima stabilne finansije i naveo da su npr. prosvjetarima od 2005. do danas plate povećane za 100 odsto, što su lideri SDS-a i PDP-a demantovali, da bi se čak došlo do izračunavanja profesorske plate g. Ivanića i današnje profesorske plate i utvrdilo da je ona 2005 godine bila oko 600 KM dok je danas oko 900 KM.

Na kritike opozicije da su autoputevi oduzeli kredite RS, Dodik je rekao da razvoj autoputa govori o razvoju društva.

“RS ne prelazi kriterije zaduživanja koje traži Evropa, imamo 22 zakona koja treba popraviti, cijena struje je najjeftinija u regionu. Nije tačno da nema projekata, 600 miliona uloženo je u razne projekte u RS” rekao je Dodik i naveo da RS ima obezbjeđenih dve milijarde evra inostranih investicija, da će vlast i dalje graditi autopoteve i truditi se da očuva biznis.

“Situacija nije tragična, a opozicija nije alternativa vlasti. Oni su pokazali šta su znali u nekim prilikama, pogotovo Bosić koji je mogao da radi na lokalnom nivou”, rekao je Dodik.

Lideri četiri političke partije pokazali su da imaju drugačije viđenje i na događaje koji su se dešavali u prošlosti, kao što je dolazak Milorada Dodika i SNSD-a na vlast 1998. godine te na pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa RS na nivo BiH, za šta aktuelna vlast tvrdi da je urađeno za vrijeme SDS-ove vladavine.

„SDS je podijelio Republiku Srpsku 1997. godine na dio u kojem je bila Biljana Plavšić i onaj dio istočni gdje je bio SDS. Milorad Dodik je objedinio RS, ja sam objedinio Policiju RS, jedna je bila u Bijeljnini pod Momom Mandićem a druga je bila ovdje. Pribavio sam značajnu međunarodnu pažnju za RS“, rekao je Dodik.

„Sve ijednu nadležnost je izglasao SNSD bez glasova SDS-a u Parlamentu BiH. Sve zakone koj je nametnuo visoki predstavnik su izglasala tri poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH. To što vi sami sebe ubjeđujete i gledaoce to je vaš problem. Vi ste bili najveći saradnik međunarodne zajednice, vi ste bili 'svježi dašak vjetra sa Balkana' kako je rekla Medlin Olbrajt“, rekao je Bosić Dodiku koji je poslije toga rekao da „SNSD nije donosio odluke o vojsci, SNSD jeste bio tu ali je ključne odluke donosio SDS“.

(MONDO, foto: rtrs.tv)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE