• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NS RS o izmjeni Zakona o šumama

U Banjaluci nastavak 24. sjednice NSRS. Pred poslanicima Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

 NS RS o izmjeni Zakona o šumama Izvor: MONDO

Šume Republike Srpske traže da se naknada smanji sa 10 na pet odsto, jer bi tako godišnje uštedili oko sedam miliona maraka.

Kažu da je u Federaciji BiH, Srbiji i Hrvatkoj izdvajanje za lokalne zajednice 4 do 5 puta manje i da će, ukoliko Parlament ne usvoji smanjenje, to veoma loše uticati na stabilnost Šuma Srpske.

U Nacrtu zakona nema stavke o smanjenju naknade i još stoji da je ona 10 odsto. Međutim iz resornog ministarstva su poručili da se mora ići na smanjenje procenta i da je konačna odluka na narodnim poslanicima i javnoj raspravi, prenosi RTRS.

U zgradu Parlamenta stigli su načelnici opština koje bi najviše bile finansijski ugrožene ovim smanjenjem. To se posebeno odnosi na manje lokalne zajednice iz istočnog dijela Republike Srpske. Tu je i načelnik opštine Sokolac, koji se oštro protivi mogućem smanjenju naknade, jer za ovu opštinu naknada šumskog gazdinstva iznosi skoro šestinu budžeta.

Razmatrane su izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku. Cilj je da se zaštita ljudskih prava ostavaruje pred nadležnim sudom, ali u razumnom roku i da sudovi odlučuju kao nezavisni i samostalni organi, a odluke donose bez bilo čijeg uticaja posebeno zakonodavne i izvršne vlasti.

Pred poslanicima je Program rada NSRS za ovu godinu , Izvještaj o poslovanju IRB-a sa izvještajem revizora, te nekoliko Prijedloga o zaduženju RS za projekte razvoja poljoprivrede , rehabilitaciji hidroelektrane na Trebišnjici.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE