• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pala federalna Vlada!

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao je danas nepovjerenje Vladi Federacije BiH.

 Pala federalna Vlada! Izvor: MONDO

Nepovjerenje je izglasano na inicijativu nove parlamentarne većine koju čine SDP, SBB HDZ BiH i HDZ 1990.

Za ovu inicijativu glasalo je 58 poslanika, a 26 je bilo protiv dok je šest poslanika bilo uzdržanih.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH pokrenulo je 56 poslanika iz klubova SDP BiH, SBB i oba HDZ –a u Predstavničkon domu federalnog parlamenta, jer smatraju da sadašnji sastav Vlade ne predstavlja odraz parlamentarne većine što je u suprotnosti sa opštim načelima parlamentarne demokratije.

U obrazloženju inicijative navodi se da “sastav Vlade FBiH u posljednjih šest mjeseci ne odražava većinsku volju građana i naroda izraženu na Opštim izborima u BiH održanim 2010. godine, da u svom đelovanju ne izvršava kvalitetno i u cjelini javne interese građana FBiH".

Poslanici su danas prihvatili i zaključke koje su predložila četiri kluba koja čine novu većinu, kojim je definisano da Vlada FBiH kojoj je izglasano nepovjerenje nastavlja raditi sa smanjenim ovlaštenjima što podrazumijeva ograničavanje rada Vlade samo na neophodne aktivnosti koje obezbjeđuju izvršavanje preuzetih međunarodnih obaveza i one koje su potrebne za funkcionisanje FBiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Ismet Osmanović rekao je da ovaj klub smatra da su predloženi zaključci protivzakoniti zbog čega su napustili salu tokom glasanja o njima.

Zaključcima se predviđa i da Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje ne može donositi odluke i druge akte kojima se stvaraju dodatna finansijska opterećenja za FBiH, te usvajati programe utroška sredstava bez saglasnosti Parlamenta FBiH.

U zaključcima se premijer FBiH zadužuje da dostavi spisak nadzornih i upravnih odbora te članova uprave u preduzećima, agencijama, institucijama i zavodima čiji je mandat istekao, uz napomenu da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH izvršiti imenovanja vršilaca dužnosti na te pozicije, a nakon izbora nove vlade ona će provesti postupak izbora stalnih članova.

"Zaključci su sramotni. Po proceduri Vlada nastavlja raditi do izbora nove, a ne na ovakav način kako se to navodi u zaključcima”, rekao je tokom rasprave poslanik SDA Ismet Osmanović.

I njegov stranački kolega Irfan Ajanović oštro je kritikovao predložene zaključke te istakao da se “njima Federacija BiH gura u agoniju”, a slične stavove iznijeli su i ostali poslanici koji su dio opozicije.

Premijer Nermin Nikšić kazao za Klix.ba kako osjeća olakšanje.

"Bez obzira što je to malo degutantno, ja moram reći kako osjećam olakšanje. Ovaj pritisak i atmosfera koja se kreirala u posljednje vrijeme nije omogućavala Vladi da radi u ambijentu u kojem je radila do sada. Atmosfera i kompletno povjerenje između nas u Vladi FBiH je bilo narušeno do te mjere da više niko nikome nije vjerovao", kazao je Nikšić.

Inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi Federacije razmatraće i Dom naroda federalnog parlamenta na sjednici zakazanoj za petak, 15. februar.

Osmanović je najavio da će delegati iz reda SDA na sjednici u petak pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa , čime će se ova inicijativa naći pred Ustavnim sudom FBiH.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH protekla je u međusobnom optuživanju političkih partija nove i stare parlamentarne većine ko je kriv za činjenicu da Ustavni sud FBiH nije kompletan odnosno da od devet sudija predviđenih zakonom najviši pravosudni organ FBiH broji samo pet.

Usvojen je i zaključak poslanika SDP-a Mirka Pejanovića kojim se poziva predsjednik FBiH Živko Budimir da u skladu sa ustavnim ovlaštenjima omogući proces izbora nove vlade.

(Srna/MONDO, foto: Klix)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE