• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Sutra besplatno testiranje na HIV

Besplatno testiranje na HIV i druge viruse biće održano sutra u Udruženju „AAA“ i Klinici za infektivne bolesti i Banja Luci.

 Banjaluka: Sutra besplatno testiranje na HIV Izvor: MONDO

Na Trgu Krajina biće prezentovane aktivnosti iz oblasti reproduktivnog zdravlja, dijeliće se besplatni kondomi, edukativne promo brošure o PPI, HIV-u, kontracepciji...

Udruženje građana „Action Against AIDS“ Banja Luka povodom obilježavanja Sv. Trifuna - Dana zaljubljenih, 14. februara u prostorijama udruženja organizuje dobrovoljno, povjerljivo, anonimno i besplatno testiranje na HIV i HEPATITIS C.

Marina Makivić, portparol UG „AAA“ rekla je da će testiranje vršiti obučeni i profesionalni članovi AAA tima u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo RS u periodu od 16-20 časova.


"Takođe, u okviru testiranja je obezbijeđeno savjetovanje prije i poslije testiranja u cilju unapređenja znanja o HIV/AIDS-u, načinima i putevima prenošenja HIV-a, a posebno mjerama za sprečavanje prenošenja ove bolesti. Potvrdite međusobno povjerenje i poštovanje,obilježite 'Dan zaljubljenih' sa partnerom na originalan način", rekla je Makivićeva.

Objasnila je da se pozivaju svi građani, posebno mladi ukoliko su se rizično ponašali i sumnjaju da su bili izloženi virusu HIV-a, a žele saznati i provjeriti svoj HIV-status, da dođu i da se testiraju.

Testiranje je anonimno, besplatno i nije potreban nikakav dokument niti ljekarska uputnica. Više informacija možete dobiti na telefon 051/ 437-970 ili putem mail-a [email protected].

Gradska organizacija Crvenog Krsta Banjaluka se pridružuje AAA u akciji obilježavanja „Dana zaljubljenih“ i tim povodom će sutra od 12-14 časova na Trgu Krajine u Banjaluci kroz saradnju sa terenskim edukatorima prezentovati svoje aktivnosti iz oblasti reproduktivnog zdravlja i dijeliti besplatne kondome, edukativne-promo brošure o PPI,HIV-u, kontracepciji i drugo.

Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra Banjaluka i ove godine će građanima ponuditi besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje na infekcije koje se prenose kako polnim putem, tako i sa majke na dijete.

Pomenuto testiranje biće organizovano sutra od 7 do 19 časova, na Klinici za infektivne bolesti. Kvalitetni testovi za detekciju HIV-a i HbsAg-a, te anti-HCV test nabavljeni su uz pomoć organizacije „The Global Fund“, a mladi entuzijasti Klinike, koji su edukovani u inostranstvu, objasniće svim zainteresovanim sugrađanima šta znači rizično ponašanje, kako se pomenute infekcije prenose i šta podrazumijeva pojam „prevencije“.

Za ovo testiranje nije potrebna ovjerena zdravstvena knjižica, niti bilo kakav identifikacioni dokument.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE