• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: VRS namjerno gađala bolnicu

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom svjedočio sarajevski ljekar Bakir Nakaš.

 Svjedok: VRS namjerno gađala bolnicu  Izvor: MONDO

Nakaš je posvedočio da je Vojska Republike Srpske tokom rata u BiH granatirala državnu bolnicu u Sarajevu, u kojoj je tada radio, u namjeri da je uništi.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (69) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Prema Nakašu, čiju su izjavu sa ranijih procesa tužioci uveli u dokaze u pisanom obliku, tokom rata 1992-95. državnu bolnicu pogodilo je oko 200 projektila ispaljenih sa srpske strane.

Da je bolnica namjerno uzimana za metu s namjerom da se uništi, svjedoku su, kako je rekao, prenijele osobe koje su u njoj radile dok je do rata bila u sastavu JNA.

Nakaš, koji je po izbijanju rata u BiH u maju 1992. postavljen za direktora bivše vojne bolnice, izjavio je da je "granatiranje znatno oštetilo zgradu bolnice", iako je na njoj s južne strane, okrenute kao položajima Vojske RS, bila istaknuta zastava s crvenim krstom.

Najgori period, po svjedoku, bio je između 13. i 16. maja 1992. kada je bolnica bila pogođena sa četrdesetak granata.

Nakaš je posvjedočio i da je posmatranjem i na osnovu fragmenata granata koje su zaposleni pronalazili u bolnici zaključio da je izvor artiljerijske i snajperske vatre bilo područje pod kontrolom VRS.

Brojni pacijenti u bolnici bili su, prema riječima svjedoka, liječeni "pod najnepovoljnijim okolnostima", u nedostatku struje, vode i drugih osnovnih potrepština.

Proces se nastavlja unakrsnim ispitivanjem svjedoka Nakaša od Mladićevih branilaca.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE