• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gavranoviću smanjena plata za 17 odsto

Gradonačelniku Banjaluke Slobodanu Gavranoviću i njegovom zamjeniku, te predsjedniku i potpredsjedniku skupštine smanjene plate za 17 odsto.

 Gavranoviću  smanjena plata za 17 odsto Izvor: MONDO

Smanjenje plata najvišim funkcionerima Grada Banjaluka usvojeno je na današnjoj sjednici gradske skiupštine.

Prema prijedlogu koji je upućen u skupštinu  njihove plate trebale su biti smanjene za 10 odsto, ali je klub odbornika PDP-a i DP-a tražio da to smanjenje bude veće što je na kraju i usvojeno i one su smanjene za 17 odsto.

“Njihov prijedlog je bio da se uvećanje plate određeno Zakonom o statusu funkcionera u jedinicama lokalne samouprave koje dobijaju po osnovu broja stanovnika sa dosadašnjih 30 odsto smanji na 15 odsto, ali smo mi tražili da ono bude minimalno i da umjesto 30 odsto to uvećanje iznosi pet odsto tako da je u konačnom obračunu plata smanjena za tih 17 odsto”, izjavio je za MONDO odbornik PDP-a Zoran Talić.

Plata gradonačelnika i predsjednika skupštine Grada Banja Luka utvrđuje se tako što se prosječna plata u administraciji Grada koja je oko 1190 KM množi sa koeficijentom 3,5 (kod potpredsjednika skupštine i zamjenika gradonačelnika koeficijent je 3) i na to se dodaje uvećanje po osnovu i broja stanovnika, koje prema današnjoj odluci iznosi minimalnih pet odsto, te uvećanje po osnovu minulog rada u iznosu 0,5 odsto za svaku godinu radnog staža.

Prema tom proračunu, plata gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića poslije današnjeg smanjenja iznosi oko 5100 KM.

Zanimljivo je da se uvećanje plate funkcionerima u Banjaluci po osnovu broja stanovnika mijenjalo nekoliko puta i u februaru 2007. godine ono je sa 15 povećano na 50 odsto, da bi u aprilu 2008. godine bilo smanjeno na 30 odsto što je važilo do današnjeg zasjedanja.

Skupština Grada Banjaluka usvojila je danas Program rada Skupštine Grada za tekuću godinu te Program zajedničke komunalne potrošnje za 2013. godinu, prema kojem su za zajedničku komunalnu potrošnju predviđena sredstva u iznosu od 19.052.000 KM.

Na današenjem zasjedanju usvojen je i Program uređenja građevinskog zemljišta za 2013. godinu, prema kojem je za ove namjene obezbjeđeno ukupno, sa kreditnim sredstvima, 5.700.000 KM.

„Predviđena sredstva će biti dovoljna da održimo nivo potreba u gradu kada je održavanje komunalne infrastrukture u pitanju, na granici koja se može ocjeniti zadovoljavajućom“, izjavio je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Današnje zasjedanje gradskog parlamenta obilježilo je međutim i napuštanje 11 odbornika skupštine iz redova opozicije.

“Napustili smo sjednicu zbog nepoštovanja pravilnika od strane predsjednika skupštine koji nije zaštitio odbornike opozicije kao profesionalce. Dignitet i integritete odbornika opozicije narušen je kada se na nas okomio gradonačelnik Gavranović kada smo ukazali na pravne neregularnosti njegove stručne službe. Pravilnik o radu skupštine je prekršen i zbog toga što poslije rasprave o prijedlogu odluke o ukidanju naknade članovima savjeta mjesnih zajednica nije uslijedilo glasanje kao što ej to predviđeno, već su klubovi vladajuće koalicije odlučili da glasanje bude odgođeno za sutra”, rekao je Talić.

On je dodao da je opozicija tražila povlačenje svih tačaka dnevnog reda od 12. do 24. koje se odnose na izmjenu regulacionih planova u pojedinim dijelovima grada jer je njihov predlagač bivši gradonačelnik Dragoljub Davidović, a ne sadašnji Slobodan Gavranović kao što bi trebalo da bude, ali su povučene samo četiri tačke.

Sjednica gradske skupštine biće nastavljena sutra u 10 časova, ali bez odbornika opozicije koji su najavili za sutra održavanje pres konferencije povodom današnjih dešavanja u skupštini grada Banjaluka.

(G.Arbutina - MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE