• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Sejdić-Finci” ne mijenja suštinski Ustav

Provođenje presude u predmetu "Sejdić-Finci" neće dovesti do suštinskih promjena Ustava BiH, izjavio je lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

 “Sejdić-Finci” ne mijenja suštinski Ustav Izvor: MONDO

Ljubić kaže da je realno očekivati da se udovoljavanjem zahtjevima ove presude riješe neka druga pitanja, kao što je izbor članova Predsjedništva BiH na način da se tri konstitutivna naroda stave u istu poziciju, te da se Hrvatima vrati izborni legitimitet u Domu naroda kao što imaju druga dva naroda.

On je večeras u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske najavio da će HDZ 1990 u Sarajevu 16. februara na sastanku lidera šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu u BiH predložiti direktni izbor članova Predsjedništva BiH iz FBiH formiranjem dvije takozvane "virtuelne izborne jedinice", što ne podrazumijeva teritorijalnu podjelu FBiH.

Ljubić je pojasnio da bi se u tom slučaju svaki građanin FBiH registrovao samo za kandidovanje i glasanje za izbor članova Predsjedništva BiH i bilo bi mu dozvoljeno da se u FBiH registruje za prvu ili drugu izbornu jedinicu. "To odbacuje bilo kakvu stigmu trećeg entiteta ili teritorijalne pođele Federacije BiH", istakao je Ljubić.

On je rekao da bi u tom slučaju Bošnjak, Hrvat i Srbin iz Bihaća, Širokog Brijega, Sarajeva i Viteza imao mogućnost da se odluči u kojoj izbornoj jedinici će se kandidovati i glasati u FBiH.

"Rješenje za BiH je da se pozicija tri konstitutivna naroda riješi na simetričan način u teritorijalnom i u institucionalnom smislu", istakao je Ljubić.

Ljubić je rekao da je potrebno pristupiti reformi FBiH, zbog preglomazne administracije, neriješenih odnosa između kantona i neravnopravne pozicije Hrvata u tom entitetu.

(Srna )

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE