• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gordana Đurić tužila Vladu RS

Preduzeće "Linija voća" iz Banjaluke, koje se nalazi u vlasništvu poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Gordane Đurić, tužilo Vladu RS.

 Gordana Đurić tužila Vladu RS Izvor: MONDO

Preduzeće "Linija voća" iz Banjaluke, koje se nalazi u vlasništvu poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Gordane Đurić tužilo je Vladu RS sa odštetnim zahtjevom od 1,5 miliona maraka zbog nepoštovanja koncesionog ugovora. Taj ugovor "Linija voća" je prije šest godina potpisala sa Vladom i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Press RS je došao u posjed tužbe koja je prije mjesec dana dostavljena Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, u kojoj se, između ostalog, navodi da je preduzeće Gordane Đurić bilo onemogućeno da uđe u posjed 23 hektara poljoprivrednog zemljišta u Mrčevcima, u opštini Laktaši, koje mu je 2. marta 2007. bilo dodijeljeno na korištenje koncesionim ugovorom.

Zbog nemogućnosti da i nakon proteka šest godina "Linija voća" počne da koristi zemljište koje joj je po zakonu trebalo biti dodijeljeno, najdalje mjesec dana poslije potpisivanja ugovora, Đurićeva je riješila da presavije tabak i od "svoje" vlade zatraži isplatu astronomske štete.

"Funkciju direktora u "Liniji voća" obavlja Gvozden Mićić, sin Gordane Đurić, koji je formalno, u ime preduzeća, podnio tužbu protiv Vlade RS i resornog ministarstva. Međutim, prava istina je da Gvozden Mićić nema veze s poslovanjem ovog preduzeća i da je na direktorsku poziciju postavljen samo fiktivno. Naime, ovaj 22-ogodišnji mladić je još student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, gdje i živi posljednjih nekoliko godina", otkriva izvor Pressa RS.

Sagovornik tvrdi da se Đurićeva dugo dvoumila da li da podnese tužbu protiv Vlade RS zbog neispunjavanja preuzetih obaveza, ali da je definitivno"prelomila" kada je krajem prošle godine brčanski "Agro grup", po istom osnovu, uspio da od Vlade RS izvuče 1,4 miliona KM.

Aškrabić: Vlada najbolje poznaje taj slučaj

Predsjednik Komisije za koncesije RS Predrag Aškrabić za Press RS kaže da nije znao da je "Linija voća" podnijela tužbu protiv Vlade RS zbog neispunjavanja obaveza iz koncesionog ugovora.
"To nisam znao, ali mi je poznato da je to preduzeće imalo problema oko ulaženja u posjed zemljišta, jer je lokalna zajednica tamo predvidjela izgradnju nekih objekata. U svakom slučaju, ugovor s "Linijom voća" su sklapali Vlada RS i resorno ministarstvo i trebalo bi da oni najbolje poznaju cijeli taj slučaj", kaže Aškrabić.

"Agro grup" je prije četiri godine sklopio sporazum sa Vladom RS oko preuzimanja PIK Šamac. Obaveza Vlade bila je da ovom preduzeću da koncesiju na hiljadu hektara poljoprivrednog zemljišta. Međutim, Vlada nikada nije ispunila tu obavezu i "Agro grup" nije mogao da uđe u posjed. Iako je preduzeće iz Brčkog tužbom tražilo isplatu odštete od 3,5 miliona KM, u posljednjem trenutku je Pravobranilaštvo RS uspjelo da postigne nagodbu kojom će "Agro grup" dobiti 1,4 miliona KM i obezbjeđenu koncesiju na 499 hektara zemljišta. Slična situacija je i sa "Linijom voća", koja nije mogla da uđe u posjed koncesionog zemljišta jer je opština Laktaši predvidjela da se na toj površini gradi industrijska zona. S pravne tačke gledišta, situacija je kristalno jasna i Vlada RS će, bez ikakve sumnje, morati ponovo da odriješi kesu i u slučaju tužbe koju je protiv nje pokrenulo preduzeće u vlasništvu narodnog poslanika iz SNSD-a Gordane Đurić", kaže sagovornik Presa.

Ministar zna za tužbu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslav Milovanović za Press RS je potvrdio da je prije nekoliko dana u njegovo ministarstvo stigla tužba preduzeća "Linija voća", s odštetnim zahtjevom od 1,5 miliona KM.

"Tačno je da postoji tužba tog preduzeća protiv Vlade RS i resornog ministarstva. Primili smo je prije nekoliko dana i još nismo detaljno upoznati s cijelim slučajem. Kad je razmotrimo, vidjećemo kakve korake je potrebno dalje napraviti u saradnji sa Pravobranilaštvom RS", kaže Milovanović.

S druge strane, Gordana Đurić nije željela da obrazloži zbog čega je njeno preduzeće tužilo Vladu RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE