• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

22 kompanije ne koriste licencirane softvere

Asocijacija svjetski poznatih softverskih kompanija BSA prijavila 22 kompanije iz BiH jer ne koriste licencirani softver.

 22 kompanije ne koriste licencirane softvere Izvor: MONDO

Koristeći legalni softver, kompanije se ne izlažu riziku plaćanja kazni, a svakako su i u mogućnosti da održe veći nivo produktivnosti u odnosu na onaj koji bi imali koristeći piratski softver, a provođenje prava zaštite intelektualnog vlasništva je važan aspekt za BiH u smislu ispunjavanja svih uslova na putu ka EU integracijama.

BSA u BiH naglašava važnost korištenja legalnog softvera, ne samo u okviru zaštite intelektualnih prava, nego i u smislu veće bezbijednosti krajnjih korisnika, saopšteno je iz ove asocijacije.

Kako bi se povećao nivo svijesti kod kompanija o rizicima korištenja nelegalnog softvera, BSA će nastaviti sa aktivnostima informisanja kompanija o zakonskoj obavezi korištenja legalnog softvera tokom 2013. godine, uz pomoć relevantnih tržišnih inspekcija, koje su pokazale da imaju potrebno znanje o zaštiti prava intelektualnog vlasništva, korištenju i trgovini kompjuterskih programa.

U skladu sa posljednjom Globalnom studijom BSA o softverskom piratstvu koju provodi firma IDC, 66 odsto softvera koji se koristi u BiH nije legalan i njegova komercijalna vrijednost je 2011. godine dostigla 15 miliona američkih dolara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE