• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majkić: Šta Amerikanci rade u ministarstvu?

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić je dovela u pitanje prisustvo američke nevladine organizacija MPRI u Ministarstvu odbrane BiH.

 Majkić: Šta Amerikanci rade u ministarstvu? Izvor: MONDO

Majkićeva je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, zatražila odgovor na pitanje šta u Ministarstvu odbrane BiH radi ova nevladina organizacija koja je, kako je istakla, bila uključena u ratna dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije.

Majkićeva je rekla da MPRI i sada "nešto radi" u Ministarstvu odbrane i upitala šta rade, u kom aranžmanu i do kada će ostati.

"Kao član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost trebalo bi bar da znam šta američka nevladina organizacija radi u ovom ministarstvu i u čijem sastavu su oficiri koji su pružali logističku podršku tokom rata", rekla je Majkićeva novinarima.

Američka vojno-konsultatntska agencija “Military Professional Resources Incorporatied” (MPRI) je lobirala za intervenciju NATO-a u RS i tokom rata naoružavala i obučavala muslimanske i hrvatske snage.

Protiv američke firme srpska udruženja izbjeglica u Čikagu podnijela su tužbu za naneseni duševni bol tražeći odštetu od deset milijardi dolara.

Srbi su u tužbi naveli da od MPRI traže 25.000 za svakog od 200.000 izbeglih Srba, tvrdeći da je MPRI instruisao oficire Hrvatske vojske (HV) za izvođenje „Oluje”, pa je tako suodgovoran za etničko čišćenje, palež i ubijanja na tom području.

Komentarišući Prijedlog zakona o upravljanju imovinom koja je privremeno ili trajno oduzeta u krivičnom postupku pred Sudom BiH, Majkićeva je ponovila da je stav Republike Srpske jasan da je prijedlog zakona neustavan i da postoji latentna prijetnja od prenošenja nadležnosti.

"Nećemo dozvoliti prenos nadležnosti na BiH. Prijedlog zakona nije precizno i jasno definisan. Vidjeli smo šta radi Sud BiH i apsolutno nemamo povjerenje da on odlučuje o oduzetoj imovini", rekla je ona.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak rekao je u pauzi zasjedanja da je zakon o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH potreban BiH, jer je to njena obaveza iz "Mape puta".

"Ne postoje idealni zakoni, ali sigurno je da ovaj zakon može biti bolji", rekao je Čolak.

On je podsjetio da je paralament BiH 2009. godine donio zaključak da je potrebno usvojiti ovaj zakon, te da je i Evropska komisija 2011. u izvještaju navela da BiH nije na odgovarajući način uredila pitanje čuvanja imovine.

"Popravljanje ovog zakona je moguće, a parlament je taj koji će u konačnom odlučiti da li će ga usvojiti ili ne", rekao je Čolak.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE