• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka protiv nasilja nad ženama

Nekoliko stotina Banjalučanki okupilo se danas na Trgu Krajine, povodom "V-Dana", gdje su plesom digle glas protiv nasilja nad ženama.

 Banjaluka protiv nasilja nad ženama Izvor: MONDO

Povodom svjetske kampanje "Jedna milijarda ustaje" u Banjaluci je danas obilježen "V-Dan", kao poziv na akciju i odgovor na užasavajuću statistiku da jedna od tri žene tokom života bude prebijena ili silovana.

Nekoliko stotina Banjalučanki okupilo se na Trgu krajine kako bi plesom podržale globalnu akciju protiv nasilja nad ženama. Banjalučanke su izvele koreografiju uz muzičke ritmove članova muzičke radionice centra "Zdravo da ste".

"V-Dan" (V-Day) predstavlja globalističko aktivistički pokret protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama koji podiže svijest građana uz pomoć volonterskih produkcija višestruko nagrađivane predstave "Vaginini monolozi".

Pokret, koji je prije petnaest godina osnovala Iv Ensler, označava pobjedu, valentinovo i vaginu. Kampanja je održana u velikom broju zemalja širom svijeta, a ove godine prvi put i u Bosni i Hercegovini.

"Ove godine akcija je prvi put održana i u Banjaluci i to pod nazivom 'Plesom protiv nasilja - Banjaluka na nogama'. Sugrađani su plesom izrazili negodovanje protiv nasilja nad ženama", rekla je za MONDO Svjetlana Marković iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.


Osim Helsinškog parlamenta građana, kao organizatora akcije u Banjaluci, u organizaciji ovog događaja učestvovale su i druge nevladine organizacije - "Udružene žene", "Oštra nula" i "Unsa Geto".

Iste akcije su danas organizovane u još 36 drugih gradova BiH, uključujući Mostar, Sarajevo, Travnik, Brčko, Visoko, Doboj, Tuzlu, Zenicu, Jablanicu, Prijedor i Bijeljinu.

(Milica Kulić, MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE