• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gavranović: Odgovornost na upravi "Toplane"

Banjalučka "Toplana" od grada i Vlade RS zatražila 10 miliona KM da bi završila sezonu grijanja. Gavranović: Uprava "Toplane" nije dovoljno sposobna

 Gavranović: Odgovornost na upravi "Toplane" Izvor: MONDO

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je danas da se uprava banjalučke "Toplane" nije pokazala dovoljno sposobnom da pitanje grijanja dobro analizira i dođe do konstruktivnih rješenja za probleme u ovom preduzeću.

Gavranović navodi da uprava "Toplane" često u zabludi traži odgovore na probleme na drugim stranama - u Skupštini i kod odbornika.

"Od njih zahtijevam punu odgovornost za prijedloge koje iznose, koji moraju biti potpuno racionalni i utemeljeni na zakonu", naglasio je novinarima Gavranović, ističući da će činiti sve kako bi se do maja "imali svi odgovori" u vezi sa "Toplanom".

Prema njegovim riječima, gradska uprava je u protekloj godini činila izuzetne napore da "Toplana" funkcioniše, te da se blagovremeno obezbijede dovoljne količine mazuta za grijanje.

Direktor "Toplane" Mićo Milovanović rekao je danas da Toplana ne može sama riješiti nagomilane probleme i dugovanja i sama opstati, te da očekuje pomoć grada i Vlade Republike Srpske.

Milovanović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je ovo preduzeće u veoma teškom položaju zbog problema koji se gomilaju godinama.

On ističe da je "Toplani" da bi završila sezonu grijanja potrebno 10 miliona KM, koje ne može sama obezbijediti, te očekuju pomoć grada za nabavku sredstava.

"Toplana" je od ovog mjeseca, kako kaže Milovanović, obustavila sva plaćanja, a sav priliv novca usmjerava na nabavku mazuta da bi se obezbijedio kontinuitet u grijanju.

On je dodao da će ovo biti i prvi mjesec unazad šest godina da 145 radnika neće dobiti platu, dajući tako svoj doprinos u obezbjeđenju kontinuiteta grijanja.

Milovanović je rekao da je strateška orijentacija "Toplane" kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 130 miliona KM za restrukturisanje, iako je ovo preduzeće kreditno nesposobno.

"Problemi su velika dugovanja, oprema stara 40 godina, distributivna mreža koja je u lošem stanju, platežna moć stanovništva, te što je njen osnovni energent mazut, koji je veoma skup i koji čini oko 70 odsto troškova `Toplane`", naglasio je Milovanović.

On je ponovio da "Toplana" mora revitalizovati postrojenja i nadograditi ih za grijanje na bazi gasa, jer je mazut preskup.

Milovanović ističe da se u posljednje tri grejne sezone sa gradskog grijanja ođavi između 500 i 700 domaćinstava po sezoni, a ove godine su imali oko 1.200 reklamacija.

"Osnovni kapital `Toplane` je oko 19 miliona KM, akumulirani gubitak oko 52 miliona KM, a ukupne obaveze iznose oko 62 miliona KM, od čega su krediti oko 32 miliona, kamate na kredite oko 12 miliona KM, te ostale obaveze", precizirao je Milovanović.

On je dodao da "Toplani" u ovoj godini slijedi obaveza od oko 4.800.000 KM po osnovu ranije stvorenih kreditnih obaveza, od čega su oko 2.200.000 KM kamate.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE