• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Tražićemo poništenje odluke Parlamenta

Sjednica Parlamenta FBiH na kojoj je izglasano nepovjerenje federalnoj Vladi sazvana je mimo Poslovnika, izjavio lider SDA Tihić

 Tihić: Tražićemo poništenje odluke Parlamenta Izvor: MONDO

Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenuće ustavnu proceduru za poništenje odluka donesenih na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH 12. februara, kada je izglasano nepovjerenje federalnoj Vladi, jer je ta sjednica sazvana mimo Poslovnika, izjavio je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Tihić je najavio i da će sutra na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, u čijem je najavljenom dnevnom redu takođe inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi, dvotrećinska većina Kluba delegata bošnjačkog naroda pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, prenose federalni mediji.

Prema obrazloženju Tihića, koji je večeras prisustvovao sjednici Kolegijuma SDA u Sarajevu, sjednica Predstavničkog doma na kojoj je aktuelna parlamentarna većina izglasala nepovjerenje nije sazvana u skladu s Poslovnikom jer je održana prije isteka obaveznog tridesetodnevnog roka za izjašnjavanje same Vlade o inicijativi za njen opoziv.

Tihić je napomenuo da je Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja protokolisana u Vladi 21. januara, što znači da rok za Vladino izjašnjenje ističe 21. februara.

Za SDA su posebno sporni zaključci Predstavničkog doma doneseni po izglasavanju nepovjerenja Vladi jer joj oduzimaju ustavna ovlaštenja u trošenju budžeta i imenovanju nadzornih i upravnih odbora i prenose ih na Parlament.

"Zaključci ovlašćuju predsjedavajućeg Predstavničkog doma i federalnog premijera, što je potpuno neustavno. SDA će se odlučno suprotstaviti i pokušaju stavljanja pod političku kontrolu Ustavnog suda FBiH u procesu izbora sudija", rekao je Tihić, optužujući za takav pokušaj aktuelnu parlamentarnu većinu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE