• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavljeno suđenje Karadžiću

Svjedok odbrane Vitomir Žepinić izjavio da bi Radovan Karadžić bio uhapšen da je zagovarao progone muslimana i Hrvata sa područja srpskog entiteta.

 Nastavljeno suđenje Karadžiću Izvor: MONDO

Žepinić je na sud u Hagu bio pozvan kao svjedok odbrane nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Odgovarajući na pitanje da li se ikada osvjedočio da je Karadžićeva namjera bila da se muslimani i Hrvati progone sa područja "srpskog entiteta", svjedok je odgovorio negativno.

Žepinić, koji je do rata bio zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH, rekao je da su on i njegovi istomišljenici zastupali tezu zajedništva i obezbjeđivanja mira po svaku cijenu u BiH, a time i na prostorima čitave Jugoslavije.

Na Karadžićevu tvrdnju da se i on zalagao za "očuvanje Jugoslavije", Žepinić je uzvratio da se u tom zalaganju lidera Srpske demokratske stranke nije govorilo "precizno šta znači ta Jugoslavija".

"Ja sam Jugoslaviju podrazumijevao od Đevđelije do Triglava, a ne Jugoslaviju koju ste vi zagovarali, neku krnju Jugoslaviju, Jugoslaviju sa velikom Srbijom, malom Hrvatskom, velikom Hrvatskom, podijeljenom Bosnom", naveo je svjedok.

Na Karadžićevo pitanje kakav je njegov stav bio o nezavisnosti BiH, svjedok je odgovorio: "Vi ste podrazumijevali da BiH ne može biti nezavisna država, nego da mora biti sastavni dio Jugoslavije bez Hrvatske i Slovenije. I da je to Jugoslavija bez samostalnosti BiH", pojasnio je Žepinić.

On je podsjetio da su neki krnju Jugoslaviju nazivali i "Srboslavijom".

Presudnim danom za BiH, Žepinić je nazvao 15. oktobar 1991. godine kada je SDS demonstrativno napustila republičku skupštinu, nakon što je donesena odluka o raspisivanju referenduma o nezavisnosti BiH, uprkos protivljenju ove stranke.

Opisujući raspravu, Žepinić je Karadžiću rekao: "Vi ste izjavili da će Bosna nestati za dva dana i da će 400.000 ljudi poginuti u Sarajevu".

Na takvu izjavu je (lider SDA) Alija Izetbegović odgovorio da će žrtvovati mir za suverenitet BiH, navodi Žepinić dodajući da je on na to rekao: "Ova dvojica nam donose rat".

Poslije Žepinića, Karadžić je pred sudije, kao svjedoka odbrane, izveo bivšeg predsjednika Skupštine opštine Rogatica Tomislava Batinića, koji je za izbijanje sukoba u tom gradu u maju 1992. okrivio muslimane.

Kao i prethodni rogatički svjedok Mile Ujić, Batinić je tvrdio da u lokalnoj srednjoj školi nije postojao logor u koji su srpske snage prisilno zatvorile muslimane, nego "privremeni smeštaj".

On je negirao da je srpski krizni štab u gradu naredio pretvaranje škole u centar za zadržavanje muslimanskih civila i tvrdio da srpske vlasti nikada nisu imale namjeru da progone Muslimane.

Karadžić će sutra nastaviti svoju odbranu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE