• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aflatoksini i u domaćem mlijeku!

Hrvatska granična inspekcija pronašla kancerogene aflatoksine u pošiljci tetrapak mlijeka iz Kozarske Dubice, namijenjenog prodaji u Hrvatskoj

 Aflatoksini i u domaćem mlijeku! Izvor: MONDO

Hrvatska granična inspekcija na prelazu Stara Gradiška u četvrtak je pronašla kancerogene mikotoksine, konkretno aflatoksine, najtoksičniju podgrupu mikotoksina, u velikoj pošiljci tetrapak mlijeka iz Kozarske Dubice, namijenjenog prodaji u Hrvatskoj.

Riječ je o pošiljci trajnog mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranjima od jedne litre, koje u Hrvatsku uvozi jedna mljekara s područja Dalmacije, saznaje Glas Slavonije.

U Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske odbili su da komentarišu ovu informaciju, međutim  nisu je ni demantovali. Na pitanje što je, i u koliko mlijeka pronađeno na graničnom prelazu Stara Gradiška, pomoćnica ministra Mirjana Mataušić-Pišl odgovorila je da "neće ništa reći", i da se novinari "strpe do petka".

U kancelariji za veterinarstvo  BiH u četvrtak poslijepodne još nisu imali informaciju o mlijeku pozitivnom na mikotoksine iz Kozarske Dubice, dok je direktor mljekare koja u Hrvatsku uvozi mlijeko, rekao da njihovo mlijeko jeste, kao i sva ostala koja iz BiH ulaze u Hrvatsku, nakon pooštrenja pravila, uzorkovano za ispitivanje na mikotoksine, međutim  nikakve službene potvrde o pozitivnom nalazu iz Ministarstva poljoprivrede još nisu dobili.

Otkrivanje aflatoksina i u mlijeku iz BiH, nakon što je BiH aflatoksine pronašla u hrvatskom mlijeku Vindije i Dukata, nameće nekoliko pitanja - pijemo li već duže vrijeme izrazito kancerogene mikotoksine, budući da testiranja na njih do sada, čak ni u redovnom monitoringu, nije bilo, sve dok inspekcija BiH aflatoksine nije pronašla u mlijeku Dukata i Vindije na ovdašnjem tržištu?

Sada su i Hrvati, "uzvraćajući udarac" BiH, počeli testirati mlijeko iz BiH koje ulazi u Hrvatsku i odmah, što potvrđuje nalaz iz Stare Gradiške, pronašli opasne aflatoksine.

Kako potvrđuju i sami mljekari, u redovnom se monitoringu kontroliše, između ostalog, prisutnost bakterija, ali na mikotoksine do sada kontrole nije bilo, osim ako je neko u lancu "od polja do stola" nije naručio, i platio sam.

Danas će Ministarstvo, kako se neslužbeno saznaje, sigurno objaviti rezultate laboratorijskog, sveobuhvatnijeg testiranja mlijeka iz Vindije i Dukata, obavljenog u Beču.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE